Glas Javnosti

BATAJNIČANI PLIVALI ZA ČASNI KRST UZ STIHOVE SVETI BOŽE Pobedio Aleksandar Zelenović

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je danas obeleženo Bogojavljenje,  a tradicionalno plivanje za Časni krst je organizovano na brojnim lokacijama među kojima je bila i Batajnica gde je bilo 120  učesnika.

Među plivačima je bilo šest žena, a organizatori Božidar Bešlić i Miloš Žujko su se pobrinuli da treće plivanje za Časni krst u Batajnici protekne u najboljem redu. Zbog velikog broja prijavljenih učesnika, Vojska Srbije je dan uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, postavila pontonski most. Plivači su skakali u vodu u grupama jer zbog velikog interesovanja nisu mogli svi istovremeno da startuju. Povednik je Aleksandar Zelenović koji je prvi doplivao do Časnog krsta.



Pre plivanja za Časni krst služena je sveta Bogojavljenska liturgija, a potom je  organizovana svečana Bogojavljenska litija.


IZVOR: Glas javnosti /  Pobednik Trećeg plivanja za Časni krst

Učesnici litije su do Dunava sišli pevajući pesmu "Hriste Bože", a oblom su odjekivali stihovi "Hriste Bože, raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti. Leti preko nebeskih visina, krila su joj Morava i Drina". Ove reči nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a učesnicima su dale podstrek i motivisale ih da bez dvoumljenja skoče u hladan Dunav i plivaju za Časni krst. 


IZVOR: Glas javnosti /  Nikol Teofilović bodrila takmičare

Brojni meštani, uglavnom mladi su pratili takmičenje, a među njima je bila i mala Nikol Teofilović, koja ih je bodrila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR