Glas Javnosti

8 najčudnijih božićnih tradicija na svetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Božić se širom sveta slavi na bezbroj načina. Iako je unošenje badnjaka, pečena ćurka ili prase na stolu i čekanje da Deda Mraz kroz dimnjak donese poklone svima poznati, neke nacije i regioni imaju jedinstvene tradicije.

Ovde biramo neke od najčudnijih, ali divnih božićnih tradicija širom sveta.

1. Japan 

Za mnoge Japance, tradicionalna božićna večera je Kentaki Fried Chicken. Zbog kombinacije malih japanskih pećnica i pametne marketinške kampanje koja ubeđuje lokalno stanovništvo da je pržena piletina tradicionalna za američka praznična slavlja, potrebno je rezervisati hranu u KFC-u na Božić. Tokom Božića, statue pukovnika Sandersa ispred japanskih lokala KFC-a nose opremu Deda Mraza. Piletina se služi u posebnom prazničnom pakovanju. Potražnja je takva da je stvorena onlajn usluga: naručite svoju božićnu porodičnu koficu unapred i biće vam isporučena.

2. Norveška

Norvežani veruju da se Badnje veče poklapa sa dolaskom zlih duhova i veštica. Tada je sasvim logično da norveški domaćini sakriju sve svoje metle pre nego što odu na spavanje. Na kraju krajeva, ništa brže ne pokvari Božić nego kada nađeš svoju metlu u slomljenim komadima u podnožju jelke, koju je uništila neka veštica.


3. Karakas, Venecuela

U nedelji koja prethodi Božiću, Venecuelanci pohađaju svakodnevnu crkvenu službu pod nazivom Misa de Aguinaldo (rana jutarnja misa). U glavnom gradu Karakasu običaj je da se na bogosluženje putuje na rolerima. Zaista, praksa je toliko rasprostranjena da su mnogi putevi u prestonici zatvoreni do 8 sati ujutru kako bi se vernicima Božića obezbedio siguran prolaz.

4. Austrija

U Austriji, Sveti Nikola ima zlog dvojnika po imenu Krampus. On je stvorenje nalik demonu sa jednim zadatkom: da kazni lošu decu pre Božića. Muškarci obučeni u đavolje kostime lutaju ulicama, noseći lance i korpu za otmicu posebno loše dece i odvlačenje u pakao. To je svakako jedan od načina da se deca sklone sa ulice.

5. Ukrajina

Osim standardnih šljokica, bajkovitih lampica i kuglica, Ukrajinci vole da bacaju i veštačkog pauka i paukovu mrežu na drvo. Tradicija potiče iz stare priče o siromašnoj ženi koja nije mogla da priušti da ukrasi svoje drvo i probudila se na božićno jutro i otkrila da ga je pauk prekrio veličanstvenom, svetlucavom mrežom. To je za sreću, ne radi se o lošem održavanju domaćinstva.

6. Portugal

Tokom konsode, tradicionalne božićne gozbe u Portugalu, porodice ponekad postavljaju dodatna mesta za trpezarijskim stolom za preminule rođake. Smatra se da će ova praksa obezbediti sreću za domaćinstvo. U nekim krajevima mrvice se ostavljaju i na ognjištu. I mislili ste da je dovoljno teško nahraniti sve svoje žive rođake.

7. Češka

Na Badnje veče, neudate Čehinje stoje leđima okrenute vratima i prebacuju jednu od svojih cipela preko ramena. Ako padne sa nožnim prstom okrenutim prema vratima, to znači da će se venčati u roku od godinu dana. Ako padne sa petom okrenutom prema vratima, čeka ih još jedna godina kao neudatih.

8. Nemačka

Uveče 5. decembra, nemačka deca ostavljaju čizmu ili cipelu ispred vrata svoje spavaće sobe. Ujutro, ako su bili dobri, probudiće se i pronaći cipele pune slatkiša. Ako nisu, naći će samo granu. Očigledno, najbolje je da izostavite najnoviji par cipela koje posedujete – po mogućnosti, sveže iz kutije, prenosi Imovina.rs.


Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR