Glas Javnosti

VEŠTAČKA PLUĆA SPASILA ŽIVOT MLADIĆU! Dr Zdravković: To je bila jedina opcija, respirator nije pomogao

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" prvi put je na aparat koji menja pluća stavljen kovid pozitivni pacijent, koji je nakon toga počeo da se oporavlja.

Pacijent je star 31 godinu i nije vakcinisan, a stavljen je na "veštačka pluća" jer više nije reagovao ni na jedan vid lečenja.

Mladić je pozitivan 28 dana, a u "Bežanijskoj kosi" je 19, prenosi RTS.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković, kaže da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

"Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mere lečenja da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respirator", rekla je doktorka Zdravković.

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da menja pluća dok se ona sama ne zaleče jer je, kako kaže, kod onih pacijenata kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida veoma bitno naći novi vid ventilacije.

"To je najmoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može ili jedno ili drugo", objasnila je Zdravković.

Vreme oporavka pacijenta je, kaže, individualno, a procjenjuje se na dve do četiri nedelje.

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC "Bežanijska kosa", a prije toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti "Sremska Kamenica".

"Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru", rekla je Zdravković.

U KBC "Bežanijska kosa" trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto u veoma teškom stanju. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR