Glas Javnosti

Mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da su Srbija i Evropska unije postigle dogovor o šest preporuka koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog efekta posledice pandemije na rast i zaposlenost, putem odgovarajućih mera fiskalne politike i podrške ekonomskog oporavka.

U ministarskom dijalogu između ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, uz prisutvo predstavnika Evropske komisije i Evropske centralne banke, predstavljeni su programi ekonomskih reformi, a glavna tema je bila saniranje ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom.

Predviđene mere uključuju povećanje kapitalne potrošnje usmerene na ekonomski rast, a kroz povećanje udela potrošnje u BDP-u u ovoj godini i na srednjoročnom planu. 

Ministar Mali je naveo da se Srbija dobro bori protiv negativnih posledica Kovida 19 i podsetio da je naša zemlja po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, posebno za ostvarene rezultate u 2019. godini.

- Ovu krizu smo dočekali sa zdravim javnim finansijama i sa dovoljno novca u budžetu. Imamo visoke devizne rezerve, a četiri godine smo imali suficit u budžetu. Sada smo preduzeli mere i izdvojili 5,1 milijardu evra za pomoć privredi i građanima, istakao je Mali.

 Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković  izrazila je zadovoljstvo ocenom da je NBS i u 2019. godini sprovodila adekvatnu  monetarnu politiku, te da je inflacija u Srbiji niska i stabilna sedmu godinu za redom.

(Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR