Glas Javnosti

VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA: Od ovih PET GENA zavisi da li ćete PREŽIVETI KORONU!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Britanski naučnici ustanovili su da mutacije na određenim genima objašnjavaju zašto neke osebe kovid preleže da i ne znaju da su ga imali a drugi završe na respiratoru.

Ovo otkriće pruža novi uvid u to gde imunosistem „pogreši“ u borbi s virusom, što može pomoći kod uspostavljanja novih terapija za lečenje kovida.

Naučnici Univerziteta u Edinburgu proučavali su DNK 2.700 pacijenata smeštenih na 208 odeljenja za intenzivnu negu širom Britanije i došli do zaključka da pet gena povezanih sa antivirusnim imunološkim odgovorom i zapaljenjem pluća imaju ključnu ulogu u mnogim teškim slučajevima bolesti.

- Geni IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 i CR2 delimično objašnjavaju zašto neki razviju jako težak oblik bolesti, dok na druge virus ne utiče. Skenirali smo gene svakog od pacijenata, a genomi su potom upoređivani sa DNK zdravih ljudi kako bi se otkrile razlike. Pronađeno ih je nekoliko: prva je u genu koji se zove TYK2. Razlike su pronađene i u genu DPP9, koji takođe ima ulogu kod upala, kao i u genu OAS. Varijacije kod gena IFNAR2, koji je povezan s molekulom interferonom, koji pomaže da se imunosistem pokrene čim primeti infekciju, takođe su primećene kod pacijenata na intenzivnoj nezi. Naši rezultati u pokazali koji lekovi bi trebalo da budu na vrhu liste za klinička ispitivanja - rekao je Kenet Bejli, jedan od vođa istraživanja.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR