Glas Javnosti

VANREDNE MERE U KOMŠILUKU: Obavezne maske na otvorenom, zatvorene škole, restorani...

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nagli broj zaraženih korona virusom primorao je vlasti Bukurešta da uvedu vanredne mere koje znače da su zaštitne maske u tom gradu obavezne i na otvorenom prostoru, gde se prave velike gužve poput pijaca i autobuskih stanica.

Portparol odbora za vanredne situacije Bukurešta rekao je da će se ove mere ponovo procenjivati nakon 14 dana.

U prestonici Rumunije, od utorka su zatvorene škole, restorani i pozorišta, a obavezno nošenje zaštitnih maski prošireno je na sve otvorene prostore u gradu zbog porasta stope zaraženosti korona virusom.

Broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou rastao je za oko 4.000 tokom protekle nedelje, a ukupan broj zaraženih danas je dostigao 182.854, saopštila je vlada te zemlje.

Od vikenda, kumulativna stopa zaraženosti u Bukureštu premašila je tri slučaja na 1.000 stanovnika tokom perioda od dve nedelje.

Rumunski predsednik Klaus Johanis u martu je naredio da se uvedu striktne mere karantina, a iako su restriktivne mere ublažene, od 15. maja je obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, mestima u zatvorenom, kao i u otvorenim prostorima gde se prave gužve, poput pijaca i autobuskih stanica.

Vlada je ponovo, posle šest meseci, otvorila škole za 2,8 miliona dece sredinom septembra, a u njima je obavezno nošenje zaštitnih maski.

Od početka pandemije, 5.931 osoba je preminula od posledica korona virusa u Rumuniji, dok se 132.082 ljudi oporavilo od ove infekcije.

(Glas javnosti/Rojters)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR