Glas Javnosti

Vakcinu protiv COVID-19 za najduže 18 meseci

Korona virus
Autor: Glas javnosti / N1

Multinacionalne kompanije u farmaceutskoj industriji obavezale su se da će proizvesti vakcinu protiv koronavirus za 12 do 18 meseci i da će ona biti dostupna "u svim delovima sveta".

Tenutno se sprovode na desetine kliničkih ispitivanja kako bi se razvili jeftiniji i delotvorniji testovi za otkrivanje novog virusa, a potom i leka ili vakcine kojom će moći da se suzbije koronavirus. 

"Čak i ako se proizvede negde drugde, osiguraćemo da vakcina bude dostupna svima kojima je potrebno u bilo kom delu sveta", rekao je Pol Stofels, potpredsednik izvršnog odbora “Johnson&Johnson” na video-konferenciji koju je organizovala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača (IFPMA).  

"To obećanje je dala cela farmaceutska industrija", dodao je on.  

“Administrativne formalnosti poput odobrenja za distribuciju mogu da se pojednostave i ubrzaju u ovoj trci s vremenom, sredstva nisu deficitarna, a javno-privatno partnerstvo omogućava da se smanji finansijski rizik povezan sa velikim ulaganjima koja zahtevaju istraživanje i proizvodnja”, rekao je Stofels.  

"Proživljavamo specifičnu situaciju i industrija će na nju odgovoriti", rekao je David Riks, izvršni direktor “Eli Lilly and Company”  i predsednik Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača (IFPMA).  

"Radimo na tri polja, obezbeđujemo  distribuciju , preusmeravamo postojeću tehnologiju   kako bismo proizveli nove lekove, nova vakcine, nove testove kojima će se iskoreniti Covid-19", dodao je Riks.  

"Trebaće nam 12 do 18 meseci da bismo imali odobrenu vakcinu na tržištu", ocenio je Dejvid Lou, potpredsednik francuske farmaceutske kompanije "Sanofi Pasteura".  

Kada regulatorne agencije odobre formulu trebaće da se proizvede dovoljna količina vakcina i obezbedi njihovo dopremanje u sve delove sveta.  

"Reč je o milijardama ljudi, veliki je to izazov", ističe Lou.  

Kako bi uklonili prepreke u proizvodnji i u prevozu, vlasnici velikih laboratorija pozivaju države da "uvrste farmaceutsku industriju u glavne sektore" delatnosti , što će zaposlenima omogućiti dolazak u fabrike.  

"Bilo je nekih problema na lokalnom nivou", rekao je Dejvid Riks.  

Budući da se zna da za sada nema delotvorne vakcine za bilo koju vrstu koronavirusa kod ljudi, "većina projekata" za kliničko ispitivanje osuđena je na neuspeh, upozorava Radživ Venkaja, šef odeljenja za razvoj vakcina u Takedi i dodaje:

“Neki od njih će uspeti jer su pokrenuti sveobuhvatni projekti”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR