Glas Javnosti

VAKCINACIJA DECE PRED ŠKOLSKU GODINU! Ruski rulet ili neophodna mera

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Srbiji su se roditelji uzbudili zbog signala, koji stižu od nadležnih, kako će vakcinacija dece biti obavezni uslov za prisustvovanje nastavi.

U našoj zemlji je trenutno, po preporuci Evropske medicinske agencije (EMA), odobrena za upotreba Fajzer-Biontek vakcina. Odobrenje je usledilo nakon testiranja sprovedenog na 2.000 dece od koje je 1.000 primilo vakcinu, a 1.000 placebo. Zaključak testiranja je bio da je u kontrolnoj grupi bilo 16 slučajeva zaraze COVID-19 a kod vakcinisanih nije bilo zaraženih.

Zbog tog broja testiranih kao i činjenice da je među negativne efekte ove vakcine upisano, prvo u Sjedinjenim Državama, a potom i u EU, stanje upale srčanog mišića nemački Stalni komitet za vakcinaciju je dao predlog da se odobri vakcinacija samo dece koja spadaju u visokorizične grupe jer imaju neka urođena stanja ili bolesti. Suprotno njihovom savetu ministarstvo zdravlja ove zemlje je odobrio vakcinaciju za svu decu od 12 do 17 godina.

U svetu među pedijatrima i drugim zdravstvenim radnicima vodi se oštra polemika da li je potrebna vakcinacija dece ili nije.

Prva grupa smatra da je vakcinacija ili nepotrebna, ili da joj treba pristupiti oprezno i tek po utvrđivanju svih prednosti i mogućeg rizika.

Predsednik SZO je još 14. maja izneo stav da je nepotrebno da se žuri sa vakcinacijom dece i da je nemoralno da bogate zemlje vakcinišu decu koja imaju nizak stepen opasnosti od ozbiljnog oboljevanja dok 75 zemalja u svetu nije dobilo ni jednu dozu vakcine. On je tada izneo stav da te vakcine treba preusmeriti u COVAX sistem i podeliti siromašnim zemljama.

Zvanični podatak Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) je da je od avgusta prošle godine do danas više 4.000.000 dece zaraženo virusom SARS-CoV-2 od kojih je 44.000 završilo u bolnici, a 350 umrlo. Smatra se da je broj zaražene dece veći jer većina dece nema nikakve simptome i ta činjenica smanjuje još više, ionako mali procenat, dece koja su imali ozbiljne simptome ili preminula.

- Potencijalni stil od miokarditisa među mladima vezan za Fajzer-Biontek vakcinu i druge mRNK vakcine postoji i treba da bude propisno istražen - stav je profesora adolescentne medicine Rasela Vinera sa Univerziteta u Londonu.


Druga grupa smatra da je za kolektivni imunitet potrebno da se vakciniše 80% ljudske populacije i da je to nemoguće postići ako se ne vakcinišu i deca i mladi od 12 do 18 godina jer oni predstavljaju veliki procenat svetske populacije.

Neke farmaceutske kompanije su već testirale vakcine i na deci staroj 6 meseci, a u mnogim zemljama se već vrše testiranja na deci ispod 12 godina, piše nature com u članku u kojem se razmatra mogućnost vakcinacije dece.

- U SAD će vakcina za one ispod 12 godina biti dostupna za par meseci - kaže pedijatar Andrea Šejn sa Emori Univerziteta u Atlanti.

Sve nas to vraća na početak i pitanje vakcinacije kao neophodnog preduslova za decu kako bi pohađala nastavu u školi.

Za sada ni jedna država nije to uvela. Neke savezne američke države najavljuju takav potez, dok mu se druge oštro protive. U Evropi Francuska najavljuje takav potez, a samo pominjanje u Austriji je dovelo do toga da su roditelji 3.600 dece ispisali iz škole a pretpostavlja se da će taj broj preći 6.000. Vlasti Austrije ne mogu tu ništa da urade jer je po njihovim zakonima obrazovanje obavezno, ali nije obavezno školovanje, tj. može se obrazovanje steći i u tzv. kućnoj školi uz polaganje predmeta pre komisijom.

U Srbiji je situacija komplikovana i čuju se različiti stavovi kako kod pripadnika struke tako i kod predstavnika građana. Dok se neki zalažu za vakcinaciju kao uslov za prisustvovanje nastavi, drugi smatraju da treba uvesti britanski model, tj. ukinuti sve restrikcije i sve je otvoreno, a deca idu normalno u školu kao pre korone.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR