Glas Javnosti

Vakcina protiv virusa korona u masovnoj upotrebi za godinu dana?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Planeta suočena sa medicinskim, ali i privrednim izazovom bez presedana, . Optimistički podatak - u svetu izlečeno 92.000 ljudi

U SVETU je broj zaraženih virusom, do zaključenja ovog broja, premašio 300.000, a od izbijanja pandemije umrlo je 13.000 ljudi!
 

Jedini optimistički podatak koji je juče objavljen je broj izlečenih od ove visoko infektivne bolesti: 92.000. Nemački "Dojče vele" je međutim objavio podatak da u velikom broju slučajeva, oporavljeni pacijenti imaju probleme u funkcionisanju delova plućnog krila, odnosno, da i kod onih koji su preboleli virus nije sve kao pre bolesti. Utešno je da ovi problemi, po svoj prilici, neće biti trajna posledica, nego faza do potpunog izlečenja.

Majk Rajan, izvršni direktor Hitnog programa Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je da će biti potrebno bar godinu dana da se vakcina protiv ovog virusa uvede u masovnu upotrebu.

Da bi se, u međuvremenu, crni rejting ublažio, skoro sve zemlje krenule su da donose daleko rigoroznije mere nego što su to činile dosad.

Italijanski region Lombardija koji je ovih dana praktično evropski Vuhan, odnosno epicentar korone na Starom kontinentu, stegao je obruč u nastojanju da zarazu što je moguće više zadrži unutar sebe. Stravične slike iz bolnica sa severa zemlje obišle su svet, koji sve više drhti u strahu da će se italijanski scenario dogoditi i drugim državama. U Italiji je od početka pandemije, a do zaključenja ovog broja, preminulo 4.825 građana.

Italijanske vlasti odlučile su se na najstrože mere, pošto je prvog dana minulog vikenda preminulo 800 ljudi, od toga 546 u Lombardiji. Na poziv ovog, najteže pogođenog italijanskog regiona, Kuba je juče uputila prvu grupu lekara i medicinskih sestara u Italiju da pomognu. Svetske agencije podsećaju da su kubanski lekari bili prvi na liniji odbrane protiv kolere na Haitiju, tokom 2000, kao i ebole u zapadnoj Africi, ali je "ovo prvi put da Havana šalje 52 medicinara u jednu od najbogatijih zemalja na svetu, što svedoči o snazi njene medicinske diplomatije".

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR