Glas Javnosti

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VIRUS!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Zašto se u Vaskršnjoj nedelji podigla žestoka kampanja protiv Srpske pravoslavne crkv? Molba Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se u Vaskršnje jutro, od 5 do 10 časova, prekine policijski čas kako bi vernici mogli da dođu na liturgiju, izazvala je žestoku kontra-kampanju.

Mnogi anticrkveni krugovi hitno su po društvenim mrežama ali i medijima jedva dočekali da optuže Crkvu za neodgovorno ponašanje označivši vladike kao „glavne raznosače virusa“ i potencijalne krivce ako epidemija korone bukne i u narednim nedeljama.

Čak i oni koji na nož dočekuju svaku meru struke i države u borbi protiv korone, iskoristili su priliku da drže lekcije crkvi i da pobuđuju antipravoslavna raspoloženja u Velikoj nedelji pred najveći hrišćanski praznik.

Kampanja protiv Crkve pred Vaskrs
Ali, od tih nevladinih, kvazigrađanskih i drugosrbijanskih krugova, javnost je i navikla da sluša otrovne optužbe prema sveštenicima SPC.

Ovoga puta, kampanja je poprimila i institucionalne, samim tim i ozbiljnije razmere.

Čak su i neke vodeće naučne institucije promptno reagovale prigodnim, diplomatskim saopštenjima i javno i zabrinuto su se svrstali protiv molbe SPC da se u nedelju prekine zabrana kretanja zbog liturgije.

I delovi struke, epidemiolozi, u koje ovih dana svi gledamo s punim poverenjem iskazali su razočarenje ponašanjem Crkve jer ona „ne shvata da je u toku borba za živote“.

Veća gužva u megamarketima
Dakle, kao da se u vrhu Srpske pravoslavne crkve, ne nalaze najobrazovaniji ljudi u zemlji, već neka neodgovorna i nerazumna deca koja bi da izađu napolje i da šire viruse. Kao da se u vrhu Crkve nalaze neki nerazumni ljudi koji bi inadžijski povlačili poteze na štetu svojih vernika i cele zemlje.

A svako je mogao u proteklim danima i nedeljama da se uveri da je višestruko veća gužva u svim megamarketima u Beogradu i širom Srbije nego u crkvama. Ali, potrebno je uvažiti i da postoji deo naroda kome je molitva i liturgija važna kao što su nekima važne rolne toalet papira i zalihe paštete, makarona i zejtina.


Vernici na službama poštuju sve mere države
Svako je, ko je hteo, mogao da se uveri da građani u crkvama strogo drže rastojanje, a da se liturgije uglavnom održavaju tako što narod stoji ispred hramova, na otvorenom.

Vrh SPC od početka epidemije poštovao je sve bezbednosne i preventivne mere države i struke i tako će biti i u slučaju vaskršnje liturgije.

Jer, kritičari iz dela javnosti, epidemiološke struke i vlasti dobro znaju da je Sinod samo zamolio državu da se dozvoli dolazak naroda u nedelju na liturgiju. I sada, kada ta molba nije uslišena, Crkva ne poziva građane da prekrše policijski čas.

Crkva će poštovati mere
Sada, kada je struka odlučila da policijski čas ni za Vaskrs ne sme da se prekida, patrijarh je u razgovoru sa predsednikom Srbije potvrdio da će se liturgije održavati u praznim hramovima. Dakle, Crkva će opet poštovati mere.

Zato, ne bi trebalo da se naši vrhunski epidemiolozi i stručnjaci dure na Crkvu niti da se predstavnici nauke uzrujavaju zbog SPC usred vanrednog stanja.

Možda su, od patrijarha, vladika i sveštenika, veći razlog za brigu partijski činovnici i stranački apartčici na čelu nekih državnih institucija koje su zbog pogubnih, aljkavih i nestručnih poteza već postale leglo korone.

Dočekajmo najveći hrišćanski praznik u miru i bez gnevne kampanje protiv Crkve. A gledaćemo Vaskršnje liturgije preko televizije.

Jer, naravno, a to bi trebalo da znaju i neodgovorni vernici koji bi možda da prekrše policijski čas u nedelju, nužno je da svi jedinstveno poštujemo mere struke i države. Kako i idući Vaskrs ne bismo dočekali sa pozdravom – vaistinu virus.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR