Glas Javnosti

UZ KORONU PRETI JOŠ JEDNA POŠAST: Novo žarište ptičjeg gripa, da li je novi soj opasan po ljude

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zbog još jednog žarišta ptičjeg gripa vlasti su uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbednost u Belgiji (Afsca).

Nakon pojave žarišta ptičjeg grupa letos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu.

Strože preventivne mere izolacije ili zaštite uvedene su ovog meseca u Francuskoj zbog procene visokog rizika pojave te bolesti.

Samo u  Belgiji su tri divlje ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu u petak potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano.

Stroge preventivne mere farmama koje se bave živinom uvedene 1. novembra, a od nedelje, 15. novembra, živinu treba da izoluju ili zaštite i i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu. Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi.

Uz slučajeve koji su prijavljeni u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama zabeleženo je u Nemačkoj, a od 3. novembra jedno je na severoistoku Engleske.

Poznati tip ptičjeg gripa, H5N1, pojavio se 2003. godine. Bilo je pojedinačlnih slučajeva zaražavanja ljudi njime - 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla. Sada se smatra da u svom sadašnjem obliku ovaj virus nije posebno opasan za stanovništvo, jer nema prenosa sa čoveka na čoveka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa obolelim pticama.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR