Glas Javnosti

UN usvojile rezoluciju o globalnoj saradnji

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se konstatuju "efekti bez presedana" koje je izazvala pandemija korona virusa, uz apel da se intenzivira međunarodna saradnja s ciljem da se "ograniči, ublaži i savlada kovid-19", piše Njujork Tajms.

Rezolucija je usvojena juče.

Skupština nije usvojila rezoluciju koju je predložila Rusija u kojoj se poziva na solidarnost pred izazovima koje je nametnuo novi virus, na okončanje trgovinskih ratova, ukidanje protekcionizma i unilateralnih sankcija uvedenih bez saglasnosti Sveta bezbednosti UN.

Prema novouvedenim pravilima Generalne skupštine svetske organizacije sve odluke se donose konsenzusom i dovoljan je samo jedan glas protiv da neki predlog ne bude usvojen.

Sa predlogom Rusije i kopredlagača Centralnoafričke Republike, Kube, Nigaragve i Venecuele nisu se saglasili Evropska unija, Velika Britanija, SAD i Ukrajna.

U rezoluciji se poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da preuzme vođstvo u mobilizaciji i koordinaciji globalnog odgovora na pandemiju korona virusa i neutralisanje štetnih društvenih, ekonomskih i finansijskih efekata koje trpe sve zemlje sveta.

Tanjug

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR