Glas Javnosti

U Srbiji 741 osoba zaražena od korone, još tri osobe umrle

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19. Danas su se dogodila su se još tri smrtna slučaja usled koronavirusa

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i  294 negativno na novi korona virus. U KC Vojvodina preminuo je muškarac 1958. godište i on je 11. slučaj kornavirusa u Srbiji koji je potvrđen ranije danas.

U KBC Dragiša Mišović preminule su dve žene 1938. i 1934. godište. Na respiratoru je 55 osoba.

- Sve ono što podržava smanjenje kontakta struka će podržati - kaže dr Predrag Kon.

On je naveo da je bio za to da se dozovli da se izvode kućni ljubimci, ali je prmećena zloupotreba.

- U odluci da se to zabrani struka se nije pirala - kaže dr Kon.

Sajam je najbolje rešenje i sve drugo bilo bi ozbiljna greška, smatra Kon.

- Apsolutno je to bolnica - navodi i objašnjava da će onog trenutka kada bude osposobljena početi da radi.

Kako navodi, od toga ne može bolje i sve drugo bi dovelo do dodatnih problema.

Kon navodi da će podržati svaku odluku o smanjenju kontakta.

- Sve do 24 sata ću podržati - ističe.

On navodi i da imamo dovoljno testova i navodi da su jedna stvar testovi, a druga stvar brzina rezultata.

- Isti je princip za sve delove zemlje, zbrinjavaju se zaraženi u najbliže kliničke centre gde ima infektivno odeljenje. Sadašnji brojevi obolelih nam govore kakve smo mere sprovodili prehodni period. Ono kako smo se ponašali juče, danas, to će se videti u narednim brojevima obolelih - navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje od SPC i pričešćivanju, Kon navodi da to ne odgovara propisanom ponašanju, ali da struka dalje od toga neće govoriti.

- Samo aelujem na ljude da je ovo ozbiljna bolest i rizik je korišćenje jedne kašičice, ali zabrana od struke neće doći, mi dajedmo samo preporuke - rekao je.

Kako navodi, ako se očekuje da stručni deo kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada - to se neće dogoditi. Pored toga, navodi da jasno treba razdvojiti šta su preporuke a šta odluke.

Dr Darija Kisić Tepavčević navodi da ima i dobrih vesti, i da i takve informacije treba govoriti i navodi da prvi pacijent koji je zaražen jeste otpušten iz bolnice.

Dr Kon navodi da postoje ljudi koji su u ubeđenju da se njima to ne može desiti, a postoje oni koji se plaše i kada dobiju pozitivn test na koronavirus i da "onda beže".

"Nemojte da se plašite da se testirate, nemojte ni da bežite ukoliko ste pozitivni", rekao je.

Infomaciju koliko je obolelih među zdravstvenim radnicima nema, ali navodi da su se oni većinski zarazili van medicinskih ustanova.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR