Glas Javnosti
posta

STIŽE 200.000 DOZA MODERNE: Evo koliko će doza dobiti građani Srbije

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije je na današnjoj sednici prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza vakcine protiv kovida 19 SPIkEVAX, kompanije Moderna.

Ova vakcina do sada nije bila dostupna u Srbiji, a ranije se najavljivalo da će tokom jeseni građani moći da prime i ovu vakcinu protiv kovida.

- Moderna je na listi vakcina koje je odobrila i Evropska agencija za lekove (EMA), a u ponedeljak je odobreno i davanje treće doze vakcine firme Moderna za osobe starije od 18 godina. U saopštenju EMA je navela da je njihova analiza pokazala da treća doza vakcine Moderna, najmanje šest meseci posle druge doze dovodi do povećanja nivoa antitela kod odraslih čiji nivoi su oslabili. Buster doza se sastoji od polovine količine obične doze Moderne date odraslim - piše "Euronews".

Ranije je EMA ovu vakcinu odobrila i za decu od 12 do 17 godina, čime je ta vakcina postala druga koja se preporučuje za korišćenje adolescentima. Kompanija Moderna saopštila je i da je vakcina protiv kovida 19 koju proizvodi izaziva snažan imunološki odgovor kod dece uzrasta od šest do jedanaest godina.

Moderna će biti peta vakcina koja je dostupna u Srbiji. Do sada je u Srbiji bilo moguće primiti vakcinu kompanija Sinofarm, Fajzer-Biontek, kao i vakcine AstraZeneka i Sputnjik V. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Nemanja Nikodijevic u 03.11.2021 20:22:27 h
     0 

Srbija je dobila 200 000 vakcina iz Poljske, produkt Moderna, filiala u Nemackoj od najveceg ubice u najnovije vreme, naime Fajzerova. Vakcine Moderna su zaustavljene u EU-zemljama, jer se ispituju pod sumnjom da ima ne dozvoljenih sastojaka, koji su stetni po coveka. Naravno, Srbija je deponija svih otpada ovoga sveta, a sama vlada ih prihvata sa najsrdacnijom preporukom svom narodu.