Glas Javnosti

U ŠPANIJI KAO DA JE RAT: U danu preminulo 738 ljudi

Korona virus
Autor: Глас јавности

Našli se u situaciji za koju niko nije bio pripremljen

Španija je nastavila da obara neslavne rekorde tokom epidemije virusa korona pa je, prema poslednjim podacima, prestigla Kinu po broju umrlih - 3.434 osobe.

U jednom danu je preminulo 738 ljudi. Zdravstveni sistem ove mediteranske zemlje, o kome se pre krize govorilo u superlativima i smatran jednim od boljih u Evropi, ni kao takav nije dovoljan za krizu ovih razmera.

- Našli smo se u situaciji za koju niko nije bio pripremljen i koja postaje sve teža i ozbiljnija - kaže, za "Novosti", Klara Korneho, medicinska sestra iz Madrida.

U kratkom predahu između dugačkih smena, u izjavi, za naš list, Klara objašnjava da je jedan od problema i to što bolnicama često nedostaje zaštitna oprema za osoblje. A, kako svedoči, i sam rad "pod punom opremom" predstavlja otežavajuću okolnost.

- Izuzetno je teško i komplikovano raditi sa zaštitnom opremom. Dišeš otežano, kroz maske ne vidiš dobro, vruće ti je i znojiš se u odelu, imaš glavobolje... Onda te opterećuje i to što znaš da je u takvim uslovima tvoj rad sa pacijentima na mnogo nižem nivou od uobičajenog - iskrena je Klara.

Rad sa obolelima, koji su sami i izolovani, iziskuje i posebnu psihološku pripremljenost.

- Teško je kad vidiš koliko su pacijenti uplašeni i sami. Razmišljaš o njihovom bolu, ali i bolu njihovih porodica koje ih ne mogu videti, zagrliti, utešiti. Sve podseća na medicinu u ratnim okolnostima, ali ovoga puta ona se ne dešava u nerazvijenim, već u razvijenim zemljama, navela je ona.

(Izvor: Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR