Glas Javnosti

U SAD zaraženo 300 000,više od 600 žrtava u Njujorku za dan

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

U Sjedinjenim Američkim Državama koronavirusom je zaraženo više od 300 hiljada ljudi, dok je najmanje 8.000 preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

U najteže pogodenoj državi Njujork ima 113.704 obolelih, nakon što je u petak zabeležen 10.841 slucaj, saopštio je danas guverner Endrju Kuomo, prenosi Glas Amerike.

Kuomo je dodao da je od koronavirusa umrlo još 630 stanovnika, što su najsmrtonosnija 24 sata u državi Njujork do sada, te da je broj žrtava porastao na 3.565. Guverner je rekao da je više od 15 hiljada obolelih u bolnici, a najmanje cetiri hiljade na intenzivnoj nezi.

“Želim da se ovo završi. Prošlo je samo 30 dana od našeg prvog slučaja. Čini se kao da traje ceo život", rekao je Kuomo.

Naveo je i da će Njujork dobiti 1.000 respiratora iz Kine.

"To je velika stvar i značajno će pomoći", rekao je Kuomo i dodao da Oregon takode šalje 140 respiratora u Njujork.

Guverner je nedavno izdao uredbu kojom se cak privatnim bolnicama nalaže da pošalju respiratore u zdravstvene ustanove, u kojima postoji najveca potreba.

Pandemija je opteretila bolnice širom zemlje, a guverneri, gradonacelnici i lekari vec nedeljama upozoravaju na nedostatak zaštitne opreme za ekipe hitne pomoci i zdravstvene radnike, kao i na nestašice respiratora i druge vitalne medicinske opreme.

S obzirom na to da su federalne strateške zalihe te opreme gotovo istrošene, savezne države su prinudene da se takmice na otvorenom tržištu za kljucne resurse.

Grad Njujork, epicentar epidemije u Americi u kojem je zabeleženo više od četvrtine od ukupnog broja žrtava, ima samo nekoliko dana da se pripremi za najgori nalet zaraze, rekao je gradonacelnik Bil de Blazio.

"Njujork je u vanrednoj trci sa vremenom. Suocavamo se sa neprijateljem koji ubija hiljada Amerikanaca, a umire veliki broj ljudi iako to ne mora da se dogodi. Ne možete da kažete - svaka država, svaki grad za sebe". To nije Amerika", rekao je gradonacelnik Njujorka na konferenciji za novinare u petak.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR