Glas Javnosti

U Nišu čami neiskorišćen najsavremeniji aparat za koronu?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Niška klinika za kardiohirurgiju uputila je 24. marta zvanični predlog „svim relevantnim nadležnim organima“ za korišćenje najsavremenijeg aparata koji za 24 sata može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo korona virusa.

Ovakav aparat joj je u novembru prošle godine donirala Komanda Vojske SAD u Evropi. Uprkos tome što je masovno testiranje na kovid 19 prioritet u suzbijanju pandemije, „nadležni“ za sada ne odgovaraju ni kakva je validnost, a ni rezultat ovakve inicijative, koja bi potencijalno mogla biti izuzetno značajna za zdravlje građana Srbije.

Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je na svom Fejsbuk profilu objavio i da je ovakav aparat, marke „Real Time PCR – Quant Studio 5“, u stanju da obavi analizu čak 96 uzoraka odjednom, a da se „rezultati dobijaju za samo dva sata“.

On je naveo da je ovakav aparat „od strane nadležnih svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala za prisustvo korona virusa“. Dodao je da je njegova klinika spremna da organizuje rad na tom aparatu ili da ga „prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji“.

„To je najsavremeniji aparat koji je Klinika dobila kao donaciju od Komande američke vojske u Evropi. On je korišćen za testiranje trombofilija i trebalo je da se koristi za ispitivanje onih pacijenata koji se podvrgavaju transplantacijama. Testiranje virusa – pa i korona virusa, koji izaziva kovid 19, standardno se radi na „Rreal- time PCR mašinama“ i tu nema ničeg novog“, saopštio je za naš list kolegijum ove klinike, na čelu sa Milićem.

Klinika za kardiohirurgiju nije precizno odgovorila na pitanja Danasa da li je ovakvu inicijativu uputila niškom Institutu za javno zdravlje i niškom Kliničkom centru, te da li su i kako oni odgovorili na nju. I niški Institut za javno zdravlje nam je uskratio odgovor na pitanja da li će aparat „Real time PCR- Quant Studio 5“, koji mu je ponudila ova klinika, biti korišćen za testiranje uzoraka, kao i da li je aparat adekvatan za takvu vrstu analiza.

Na ista pitanja juče nije odgovorio ni epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je i član Vladinog kriznog štaba i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje.

Uprkos tome što je do juče važeći vladin zaključak koji predviđa isključivu informativnu nadležnost Kriznog štaba, Tiodorović je kazao da je „jedina nadležna osoba za ovakva pitanja direktor niškog Instituta za javno zdravlje“, pošto ona „zahtevaju odgovor virusologa“.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kazala je da je kapacitet testiranja na novi korona virus u Srbiji svega 4.500 testova dnevno, dok je Tiodorović rekao da će u niškom Institutu za javno zdravlje moći da se testira samo stotinak građana, a u niškom Veterinarskom institutu još najviše toliko.

Prema ocenama Svetske zdravstvene organizacije, masovno testiranje građana je jedan od najbitnijih preduslova za suzbijanje zaraze ovim virusom.

Izvor: Danas

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR