Glas Javnosti

U Nemačkoj zabrana kontakta umesto zabrane kretanja

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nemačka je donela nove, opsežne mere u borbi protiv širenja novog korona virusa koje, iako neophodne, stavljaju na test demokratiju jer slobode ne mogu biti ograničene neograničeno, piše “Dojče vele” (DW).

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u kućnoj izolaciji otkako je u nedelju uveče potvrđeno da je lekar, koji joj je u petak dao vakcinu protiv pneumokoka, pozitivan na Kovid-19. Prethodno je Merkelova na konferenciji za štampu objavila mere koje su ovog ponedeljka stupile na snagu u Nemačkoj, ne računajući, kako navodi DW, Bavarsku, Saksoniju i Sarsku oblast koje su ranije uvele još strože mere.

Osnovna ideja je da se umesto zabrane kretanja uvede zabrana kontakta, kako su se dogovorili pokrajinski premijeri. Na video-konferenciji koja je prethodila odluci bilo je žestoke svađe pojedinih pokrajinskih premijera. Bavarski premijer Markus Zeder je bio izložen kritikama jer je ranije uveo zabranu kretanja u svojoj pokrajini, bez konsultacija sa ostalima.

Nove mere znače da je od sada u javnom prostoru dozvoljeno kretati se iz bilo kog razloga, ali samo pojedinačno, sa članovima porodice iz istog domaćinstva, ili sa još jednom osobom koja nije iz domaćinstva. Šetnje, džoging ili vožnja biciklom su dozvoljene, baš kao i kućne posete, osim okupljanja velikog broja ljudi.

Kafići, barovi i klubovi su ranije zatvoreni, a sada ista mera važi i za restorane, koji mogu da isporučuju hranu. Zatvaraju se i uslužne delatnosti nege tela poput frizerskih salona, salona za tetoviranje ili masažu, navodi DW dodajući da će ove mere biti na snazi najmanje dve nedelje.

“Vlada još uvek izbegava zlokobnu sintagmu 'zabrana kretanja' jer to miriše na vanredno stanje i oduzimanje sloboda. Zabrana kontakta je skoro ista, ali zvuči mekše”, piše list “Folksštime” iz Magdeburga, dodajući da “državno naložena nesloboda služi tome da povratimo slobodu koja nam je pre samo par dana delovala samorazumljivo poput sunca i kiše.”

List “Rajnpfalc” ukazuje da je izbegnut “zbunjujući” izraz “zabrana kretanja” jer problem nije napuštanje stana već kontakt sa drugim osobama. Berlinski “Tagesšpigel” navodi da na video sastanku pokrajinskih premijera oko novih mera vagalo “između slobode pojedinca i najveće vrednosti koju znamo – samog života.”

“Noje osnabriker cajtung” piše da je pandemija postala “lakmus-test za demokratiju”. List ističe da pandemija ne sme da postane “alibi državi da na neodređeno vreme kontroliše građane i suzbija prava”.

“Algemajne cajtung” iz Majnca ceni da će “Nemačka izdržati ovu krizu koja je istovremeno i kriza slobode”. “Frankfurter algemajne cajtung” ukazuje da ka nemačkoj privredi ide “parni valjak ekonomske krize koja je od dvadesetih godina prošlog veka povezana sa traumom da bi mogli da propadnu mali preduzetnici kao kičma društva”.

“Nordbajerišer kurir” pita se gde je Evropska unija. „Evropa samo posmatra. Gde je odgovor te divno zamišljene zajednice država? Kako to da Kina, Rusija ili Kuba šalju timove lekara u Italiju, a Evropska unija ne radi ništa i Ursula fon der Lajen se oglašava tek kada je sve rečeno? Svaki sistem dokazuje svoju snagu u krizi. Ono što EU pokazuje tokom korona virusa graniči se sa totalnim fijaskom.“

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR