Glas Javnosti

U kovid bolnici u Batajnici 203 pacijenta, 7 na respiratoru

Korona virus
Autor: Glas javnosti/pink.rs

U kovid bolnici u Batajnici smeštena su 203 pacijenta od kojih je sedmoro priključeno na respirator, kaže direktorka te bolnice Tatjana Adžić i dodaje da se u narednim danima očekuje porast broja novoobolelih, a samim tim i hospitalizovanih.

Adžić je za Tanjug navela da pacijenti u ovoj kovid bolnici leže u sedam jedinica poluintenzivnog i jednoj jedinici intenzivnog lečenja, ali i dodaje da je situacija stabilna.-
Držimo situaciju pod kontrolom, trudimo se da imamo, koliko prijema, toliko i otpusta. Naravno, postoje dani,
kakav je bio jučerašnji, kada smo imali 45 novih prijema, sa 31 otpustom", rekla je AdžićNavela je da pacijenti u bolnici u Batajnici imaju srednje tešku kliničku sliku i da više od 95 odsto njih nisu ugroženi zbog pluća, nedostatka kiseonika i potrebe za kiseoničkom potporom, ali da imaju brojna druga pridružena oboljenja.

Pod time, dodala je, pre svega misli na starije sugrađane, u sedmoj, osmoj ili devetoj deceniji života, i koji imaju teška srčana popuštanja, teške respiratorne bolesti, bolesnici na hemodijalizama, onkološki, hematološki bolesnici i drugi.
Adžić je rekla da je u bolnici u Batajnici sedmoro bolesnika priključeno na respirator, a da ih ukupno u jedinici intenzivnog lečenja ima 13, te dodala da su na današnji dan, pre mesec dana, imali samo jednog intubiranog bolesnika.
Kada je reč o simptomima korona virusa, navela je da su to sada najčešće zapušenost nosa ili pojačana sekrecija nosa, kao i gušobolja, pa tek onda temperatura i kašalj.
Adžić je rekla da među zaraženima u kovid bolnici u Batajnici ima i medicinskog osoblja i napomenula da u tom slučaju oni odmah budu udaljeni sa posla i da se, ukoliko nema komplikacija bolesti, za sedam dana vrate.


Navela je da su u prethodne dve i po godine pikovi talasa korona virusa otprilike trajali dva meseca, dok se broj novoobolelih nije ustalio na nekom nivou, te ukazala da se sigurno u narednih 15 dana do tri nedelje može očekivati porast broja novoobolelih na dnevnom nivou, a samim tim i porast broja hospitalizovanih.

- Za to smo spremni. Napravili smo planove za dalje otvaranje poluintenzivnih i intenzivnih jedinica i radimo non stop, 24 sata", rekla je Adžić.

Istakla je da kovid ambulante odlično rade posao i dodala da podržava ideju da one rade i 24 sata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR