Glas Javnosti

U "Galenici" tvrde da brzo mogu da proizvedu hlorokin

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Kad stigne sirovina, lek za sedam dana

Aleksandar Vučić rekao da je od Emanuela Makrona tražio pomoć - da posreduje u nabavci 50 kilograma sirovine.

U Zemunskoj "Galenici", kako "Novosti" nezvanično saznaju u menadžmentu fabrike, za sedam dana od trenutka pristizanja sirovine, mogli bi da proizvedu hlorokin, lek za malariju, koji se sada koristi u terapiji kovida 19. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od predsednika Francuske Emanuela Makrona tražio pomoć - da posreduje u nabavci 50 kilograma sirovine za hlorokin. To bi omogućilo da proizvedemo hlorokin za potrebe lečenja obolelih u ovoj epidemiji, ali bi ta proizvodnja bila značajna i ubuduće, za slučaj neke nove zaraze, da se oslanjamo na sopstvene kapacitete.
 

Ako Makron bude u situaciji da pomogne Srbiji na molbu predsednika Vučića, sirovinu za hlorokin mogao bi da nam da francuski "Sanofi Paster", koji je na našem tržištu dobro poznat i godinama smo se štitili od sezonskog gripa vakcinom ovog proizvođača.

- "Galenika" sama ne može da nabavi sirovinu za antimalarik hlorokin - rečeno je "Novostima" u vrhu ove fabrike. - Zvali smo Kineze, neke naše redovne dobavljače, ali niko ne može da nam da sirovinu. Pregovarali smo i sa Francuzima, ali još ne znamo epilog. U međuvremenu smo zamolili da nam država pomogne. Jedini problem je sirovina, kad stigne, imaćemo gotov lek za sedam dana.

Hlorokin je, inače, bar do pandemije kovida 19, bio jeftin lek i već duže od 30 godina se koristi u terapiji malarije, a kasnije je počela njegova primena i protiv reumatoidnog artritisa.

Izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR