Glas Javnosti

Troje zaraženih u vrtićima u Srbiji, rezultate testiranja dobili tek kad su došli na posao

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Majdanpeku su obolele dve vaspitačice, a zabeleženi su slučajevi zaraženih u predškolskim ustanovama u Leskovcu i Vlasotincu, gde je zaposlena dobila rezultat testiranja 15 minuta po dolasku na posao

Virusom korona zaraženi su zaposleni u tri vrtića u Srbiji, potvrdio je u sredu ministar prosvete Mladen Šarčević. Rekao je da su prvo u Majdanpeku obolele dve vaspitačice, zatim u Leskovcu i Vlasotincu, i dodao da su preduzete sve neophodne mere i procedure za zaštitu dece i zaposlenih. On je naglasio da je i pre rezultata testa Ministarstvo imalo najave da su dve vaspitačice u Majdanpeku zaražene.

 
- Tamo je odložen početak rada ustanove, pošto je to mala varoš, jedna je ustanova, određen je karantin, pa ćemo videti kada će početi da rade - rekao je Šarčević.

Vaspitačica u PU "Milka Dumanić" u Vlasotincu (na slici) koja je pozitivna na koronu na poslu je provela svega 15 minuta, pre nego što su joj javili rezultat testa. Ona nema nikakve simptome i nalazi se u kovid-bolnici u Leskovcu. Bila je testirana minule subote, sa još 43 kolega, ali je pometnja nastala zato što su im rezultati testiranja saopšteni tek kada su došli na posao.

- Sa kolegama sam prethodne dve nedelje radila na sređivanju vrtića i pripremama za povratak dece. Svi sa kojima sam radila i bila u kontaktu su negativni, jer smo poštovali mere zaštite. Niko u mojoj porodici nije bio pozitivan, tako da ne znam kako sam se inficirala - priča ova žena, potresena prozivkama da je ugrozila zdravlje dece.

- Imala sam skafander, masku, vizir, rukavice i primila sam samo jedno dete, odnosno dete i roditelja koji mi je predao predviđenu dokumentaciju. Koleginice na ulazu su im beskontaktnim toplomerom izmerile temperaturu, tako da ja nisam imala nikakav dodir s njima. Kada su mi javili da sam pozitivna otišla sam kući, izolovala se i čekala da dođe Hitna pomoć, koja me je odvezla za Leskovac. Nemam nikakvu terapiju jer su mi svi nalazi dobri, jedino pijem vitamine - kaže ona i dodaje da su koleginice odmah dezinfikovale čitav prostor i da je vrtić nastavio sa radom.

BEZ PANIKE

MEĐU vlasotinačkim roditeljima nema panike i, prema rečima direktorke Snežane Filipović, deca koja su u ponedeljak krenula u vrtić nastavila su da dolaze. U međuvremenu je, kaže, testirano svih 90 zaposlenih.

(Izvor Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP