Glas Javnosti

BORBA PROTIV ZAGAĐENJA U SVEMIRU! Japan lansirao prvi drveni satelit u orbitu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita

Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uslove, a očekuje se da satelit bude lansiran sa američkom raketom na leto.


Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminijum, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.


Nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminijum može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i takođe može uticati na količinu sunčeve svetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbeći korišćenjem drvenih satelita.

Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR