Glas Javnosti

TORLAK KREĆE SA PROIZVODNJOM ‘SPUTNIK V’: Potpisan sporazum o proizvodnji ruskih vakcina u Srbiji

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum.

Potpisani ugovor se odnsi na rocedure i tehnologije neophodne za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik Ve u Srbiji, saopštio je ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

Prema njegovim rečima od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja.

-Radi se o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje- kazao je Popović.

Popović je najavio je da će u Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine Sputnjik Ve.

-Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine- objasnio je Popović.

On je ukazao da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve.

Ministar Popović izrazio je zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji.

-Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti- zaključio je Popović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR