Glas Javnosti

TESTIRALI I NIKO NIJE UMRO! Fajzer: Naša pilula smanjuje rizik od smrti za 89 odsto

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Američka farmaceutska kompanija "Fajzer" je saopštila danas da njena eksperimentalna antivirusna pilula za lečenje kovida-19 smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto.

Ispitivanje je skraćeno, a "Fajzer" namerava da podnese zahtev za odobravanje upotrebe pilule Federalnoj agenciji za hranu i lekove.

Studija je sprovedena na 775 odraslih, a zaključeno je da su pacijenti koji su uzimali "Fajzerov" lek zajedno sa drugim antivirusnim lekom imali 89-procentno smanjenje stope hospitalizacije ili smrti nakon mesec dana, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali lažnu pilulu.

Manje od 1,0 posto pacijenata koji su uzimali lek morali su da budu hospitalizovani i niko nije umro.

- Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali retko je da vidite odlične lekove sa gotovo 90% efikasnosti i 100% zaštitom od smrti - rekao je dr Mikael Dolsten, glavni naučni službenik kompanije "Fajzer".

Učesnici studije su bili nevakcinisani, sa blagom do umerenom kovid-infekcijom, i smatrani su visokim rizikom za hospitalizaciju zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Lečenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR