Glas Javnosti

SZO SUMNJA DA JE KORONA POBEGLA IZ LABORATORIJE: Evo šta na to kaže Kina

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prvi put od kad je koronavorus zvanično prijavljen, SZO najkonkretnije do sada preporučio temeljnije ispitivanje mogućnosti da je virus potekao iz laboratorije.

Stručna grupa koju je sastavila Svetska zdravstvena organizacija, kako bi pomogla u istraživanju porekla pandemije koronavirusa, saopštila je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao kovid-19, uključujući detaljniju analizu mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija o poreklu pandemije, pošto je SZO prošle godine zaključila da je "izuzetno malo verovatno" da bi se kovid-19 mogao preliti na ljude iz laboratorije.

Mnogi naučnici dovode u sumnju pretpostavku da je koronavirus prešao na ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje. U izveštaju objavljenom u četvrtak, ekspertska grupa SZO je saopštila da još nedostaju "ključni podaci" koji bi objasnili kako je pandemija počela, navodi AP.

Naučnici su rekli da će grupa "ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza".

Ekspertska grupa SZO je takodje primetila da, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije, ova veoma politizovana teorija ne može da se odbaci.

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama, a bilo je potrebno oko 15 godina da naučnici pronadju vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, "rođaka" bolesti kovid-19.

U fusnoti uz izveštaj, grupa SZO je saopštila da se tri njena eksperta, naučnika iz Kine, Brazila i Rusije, nisu složila sa pozivom da se istraži mogućnost da je kovid-19 izazvan nesrećom u laboratoriji, navodi AP.


Reakcija Kine

Kina je ocenila kao politički motivisanu laž preporuku Svetske zdravstvene organizacije da se detaljnije istraži da li je korona virus procureo iz kineske laboratorije.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lidjian takođe je odbacio optužbe da Kina nije u potpunosti sarađivala sa SZO, rekavši da pozdravlja naučno zasnovanu istragu, ali je odbacio "političku manipulaciju".

On je pozvao na istragu "veoma sumnjivih laboratorija kao što su Fort Detrik i Univerzitet Severne Karoline" u SAD, za koje je Kina, ali bez dokaza, tvrdila da razvijaju korona virus kao kao biološko oružje.

"Teorija o curenju iz laboratorije je potpuna laž koju su izmislile antikineske snage u političke svrhe, što nema nikakve veze sa naukom", rekao je Žao novinarima.

Dodao je da je Kina dala veliki doprinos u praćenju virusa, podelivši najviše podataka i rezultata istraživanja. Grupa stručnjaka koju je sastavila SZO kako bi pomogla u istraživanju porekla pandemije korona virusa saopštila je juče da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je korona virus nastao, medju kojima je i detaljnija analiza mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret u odnosu na početnu procenu zdravstvene agencije UN-a o poreklu pandemije, kada je prošle godine zaključila da je "izuzetno malo verovatno" da su se korona virusom zarazili ljudi u laboratorijama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR