Glas Javnosti

SZO SAOPŠTILA PORAŽAVAJUĆE PODATKE: Stručnjake brine porast broja obolelih u SVETU, tek smo na polovini pandemije

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Svet je tek na polovini pandemije koronavirusne bolesti, rekli su iz SZO, ističući da u svetu broj zaraženih i obolelih ponovo raste. 

Pandemija kovida-19 „nije ni blizu kraja“, rekla je portparol SZO Margaret Haris dodajući da smo „zasigurno usred pandemije“.
Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi se akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će zavisiti od toga koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da vakcinišemo 70 odsto stanovništva u svakoj zemlji, prenosi N1.

Podaci SZO objavljeni ove nedelje pokazuju globalni rast broja slučajeva novoobolelih od kovida-19 i ti bi podaci mogli da sakriju mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju koronavirusnoj bolesti, smatra SZO.

Nakon više od mesec dana u kojima se u svetu beležio pad broja slučajeva kovida, prošle nedelje ponovno je počeo da raste.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa i njena "rođaka" BA.2 podvarijanta omikrona, i ukidanje dela epidemioloških i javnozdravstvenih mera u društvima.

"To povećanje se događa uprkos smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brega", rekao je prvi čovek SZO Tedros Adhanom Ghebrejesus.

Niske stope procepljenosti u nekim zemljama, delom prouzrokovane "ogromnom količinom dezinformacija", takođ su objašnjenje porasta broja slučajeva kovida-19, rekli su predstavnici  SZO.


Broj novozaraženih u svetu porastao za sedam dana osam odsto.

Broj novozaraženih skočio je za osam odsto na globalnom nivou u odnosu na prethodnu nedelju, s 11 miliona novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od sedmog do 13. marta.

To je prvi porast od januara.

Najveći skok bio je u zapadnopacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu, gde su slučajevi porasli za 25 odsto, a smrtni slučajevi za 27 odsto.

Afrika je takođe zabiežila porast od 12 odsto novih slučajeva i porast smrtnih slučajeva od 14 odsto, a Evropa dva odsto porasta broja slučajeva, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Druga područja izvestila su o padu slučajeva, uključujući regiju istočnog Sredozemlja, iako je ovo područje zabeležilo porast smrtnih slučajeva od 38 odsto povezanih sa prethodnim talasom zaraze.

Stručnjake brine porast kovida-19 u Evropi
Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Evropa suočava sa još jednim talasom koronavirusa, sa porastom broja slučajeva od početka marta najviše u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.


Maria Van Kerkhove iz SZO rekla je ove nedelje da se čini da je BA.2 najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, nema znakova da uzrokuje težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta prouzrokuje porast slučajeva.

Van Kerkhove je upozorila i na zavaravajuće procene da je pandemija gotova ili da je varijanta omikron bezopasna.

Rekla je da su naročito starije, bolesne i nevakcinisane osobe još uvek u opasnosti da obole ako su zaražene.
Ali alati za suzbijanje virusa postoje, rekla je, uključujući nošenje maski, državanje fizičke distance i vakcinacije.

Slika širenja bolesti u Evropi nije jedinstvena.

Danska je, na primer, u prvoj polovini februara doživela kratak vrhunac broja slučajeva, podstaknut BA.2 podvarijantom, koji je brzo splasnuo.

Evropska unija je ove nedelje odlučila da obezbedi vakcinaciju za ukrajinske izbeglice s obzirom na to da je stopa procijepljenosti u Ukrajini od 35 posto dvostruko niža od one u EU-u.

Stručnjaci su upozorili da su u tom kontekstu moguća žarišta kovida-19 ne samo zbog njihove niske procijepljenosti nego i gužvi tokom napuštanja zemlje.

Evropski predstavnici istakli su da u ovom trenutku nema planova za obavezno vakcinisanje izbeglica, ali kampanje podizanje svesti o njegovoj važnosti se razmatraju.


Kako pšiše N1 stručnjaci su počeli da upozoravaju da bi SAD uskoro mogle da vide talas sličan onom u Evropi, potencijalno podstaknut BA.2 podvarijantom, ukidanjem ograničenja i potencijalnim slabljenjem imuniteta od vakcina pre nekoliko meseci.

"Slažem se sa ublažavanjem ograničenja, jer nakon dve godine pandemije to ne možete da smatrate više hitnim", rekla je Antonela Viola, profesorka imunologije na italijanskom Univerzitetu u Padovi za Reuters.

"Moramo da izbegnemo razmišljanje da kovida više nema. I zbog toga da zadržimo samo neophodne mere, a to su kontinuirano promatranje i praćenje slučajeva, i zadržavanje obveze nošenja maske u zatvorenim ili vrlo prometnim mestima".

SZO protiv preranog ukidanja mera zaštite od koronavirusa
SZO je upozorila ove nedelje i protiv preranog ukidanja zaštitnih mera protiv koronavirusa, s obzirom na porast broja slučajeva u svetu.

Te mere uključuju nošenje maski i držanje fizičke distance. Njihovo ukidanje omogućilo bi virusu da brže cirkuliše, rekla je Maria Van Kerkhove.

Ona je upozorila i da pad broja testiranih širom sveta otežava praćenje širenja varijanti koronavirusa

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP