Glas Javnosti

SZO: Dugujemo milionima koji su patili i umrli da se SAZNA ISTINA! Kina mora da bude OTVORENA I DA SARAĐUJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Tedros Adanom Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije izjavio je danas da su istrage o poreklu pandemije kovida-19 u Kini otežane zbog nedostatka neobrađenih podataka iz prvih dana širenja virusa u toj zemlji.

On je pozvao kineske vlasti da sarađuju u istrazi.

- Molimo Kinu da bude transparentna i otvorena i da sarađuje - rekao je Gebrejesus. - To dugujemo milionima koji su patili i milionima koji su preminuli da znaju šta se dogodilo.

Tim koji je predvodila SZO proveo je četiri nedelje u kineskom gradu Vuhanu i oko njega, navodeći kasnije u zajedničkom izveštaju da je virus verovatno prešao sa slepih miševa na ljude preko neke druge životinje.

U izveštaju koji su izdali istraživači SZO i kineski pisalo je da je  "širenje putem laboratorijskog incidenta smatra krajnje malo verovatnim".

No mnogi naučnici, ali i neke zemlje, među kojima je i Amerika, nisu zadovoljni tim izveštajem.

Kina je teoriju da je virus možda pobegao iz labaratorije u Vuhanu nazvala "apsurdnom" i više puta je saopštila da će "politizacija" tog pitanja ometati istrage.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan takođe je pozvao Kinu da omogući nastavak istraga o poreklu pandemije kovida-19, navodeći da su potrebne dodatne informacije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR