Glas Javnosti

SVI SIMPTOMI PIROLE POČINJU SA OVIM BOLOM : Da li je nova podvarijanta korone razlog za paniku?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Doktorka Vesna Mioljević, epidemiolog, ističe da trenutno nema razloga ni za kakvu preveliku brigu ni paniku

Nakon kovida, brine svaka vest o rastu broja zaraženih i mutacijama korona virusa. Tako je i poslednjih dana jer su se pojavile informacije o novoj varijanti koju je Svetska zdravstvena organizacija označila kao “varijantu pod nadzorom”, a u javnosti se pominje pod imenom “pirola”.

Stručnjaci kažu da nema mesta panici.

“Par pacijenata je bilo pozitivno na kovid, što je povećan broj u odnosu na prethodni period jer ih nije bilo ni ti par. Simptomi uglavnom kreću sa bolom u grlu i par dana malaksalosti sa suvim kašljem, slični kao i kod onih sa respiratornim infekcijama. Pretpostavljamo da su incicijalni virusi zajedno sa kovidom, da se to pomešalo”, ističe doktorka Marijana Mandić Ristić, načelnica Opšte medicine u Domu zdravlja Vračar.

Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog u Dečjoj klinici u Tiršovoj, kaže da se deca sporadično javljaju sa kliničkom slikom sličnoj prehladi.

“Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana pirola kod nas. Ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Pa i ovo je neki od podsojeva. Niko od dece nije imao težu kliničku formu”, navodi Rsovac.

Doktorka Vesna Mioljević, epidemiolog, ističe da trenutno nema razloga ni za kakvu preveliku brigu ni paniku.

“Svakako, mi kao zemlja pratimo sve što se dešava i informacije koje prosleđuje SZO i CDC. Imamo sve planove spremne, brzo će se reagovati u slučaju nekog povećanja broja pacijenata”, naglašava doktorka Mioljević.

Ima više od 30 mutacija, a do sada je “pirola” registrovana u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu.

“Za ovu varijantu koja je otkrivena u februaru, nešto se više zna – da ima više mutacija, ali još uvek nema dokaza da ona izaziva oboljenja koja se brže i lakše prenose sa čoveka na čoveka ili da izaziva teže kliničke slike i hospitalizaciju. Za ovu novu varijantu, to je tek nekoliko dana, još uvek se ništa ne zna precizno”, objašnjava doktorka Mioljević.

Pravila smo davno naučili – pranje ruku, sa kijavicom i temperaturom nikako na posao. Ako morate u gužvu, nosite masku.

U proteklih sedam dana u našoj zemlji, od 4.116 testiranih na kovid pozitivno je bilo 420 osoba.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR