Glas Javnosti

SVI ĆEMO BITI ZARAŽENI pre ili kasnije: Načelnica NARODNOG FRONTA kao razlog navela NEJEDINSTVO STRUKE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

 Načelnica Dnevne bolnice u "Narodnom frontu" Ana Mitrović izjavila je za RTS da se trudnice mogu vakcinisanti protiv kovida i u prvom trimestru trudnoće, ali i da će svako pre ili kasnije biti zaražen kovidom.

Ona je objasnila da što je trudnoća starija rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

Dnevno imamo nekoliko porođaja kovid inficiranih trudnica, ali nema teških kliničkih slika, rekla je dr Mitrović. U nedelji za nama kovid 19 je odneo mnogo života. Među njima i jedne porodilje i jedne trudnice.

Ginekolozi apeluju da i trudnice treba da se vakcinišu protiv kovida, pa se postavlja piitanje zašto se plaše više vakcine nego bolesti.

Profesorka Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice u Klinici "Narodni front" i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju pita kako mislimo da se ne zarazimo ako ne poštujemo mere i nismo vakcinisani.

- Svako će pre ili posle biti zaražen ovim virusom. Bojim se da osnovni razlog i odgovor na pitanje nejedinstvo struke. To što su različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice - svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih još dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne - rekla je dr Mitrović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

U kontaktu sa trudnicama kaže da nema problem nepoverenja, jer trudnice insistiraju da ih uputi gde, kada i na koji način treba da budu vakcinisane.

- Moje lično iskustvo se do sada sa svim vakcinisanim trudnicama uklapa u one preporuke koje smo mogli da dobijemo od Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju čije smernice smo od početka pratili - koje kažu da treba podržati i promnovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetom, hipertenzijom - nego i kod naizgled zdravih trudnca, treba preporučiti vakcinaciju - to je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzer vakcinu - rekla je dr Mitrović.

Mitrovićeva kaže da nema ograničenja kada se daje. Trudnoća zbog posebnog imunološkog statusa čini trudnicu osetljivijom na viruse, posebno respiratorne viruse.

- Prvi i najvažniji problem vezano za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije - napominje doktorka.

Objašnjava da se mogu vakcinisanti i u prvom trimestru trudnoće, što je trudnoća starija rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

- Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28. 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji - zaštićene sa adekvatnim nivoom anitetla - kaže ona.

Sezonski grip i vakcine

- U ovom trenutku svetske preporuke su da nema odlaganja ni vakcine protiv sezonskog gripa ukoliko je neko primio vakcinu prtiv kovida - može i unutar 14 dana od te vakcine primiti vakcinu protiv sezonskog gripa, poslednje preporuke Rojal koledža", rekla je Mitrovićeva. Podvlači da bilo koja vakcina koja je dobila dozvolu neće negativno uticati na plodnost muškarca i žene - ne izazivaju sterilitet, štite opšte zdravlje, pa samim tim i reproduktivno. "Mladi ljudi ne treba da se plaše da ne prime vakcinu zbog toga što će sutra imati problem. Preporuke su da ukoliko neko leči neplodnost ne treba da odlaže proceduru vantelesne oplodnje čak ni za mesec dana što smo u početku preporučivali da se primi vakcina i revakcina i da se ide u proceduru posle mesec dana. Sada nema ni tih ograničenja, apsolutno se podržava vakcinacija posebno se naglašava potreba za vakcinacijom pacijenata koji leče sterilitet da se u toku lečenja i u samoj trudnoći ne bi desila infekcija - istakla je Mitorvićeva.

Stanje u "Narodnom frontu"

- U ovom trenutku u Narodnom forntu je pik kada je u pitanju broj trudnica i porodilja koje se javljaju sa pozitivnim antigenskim testom, a onda potvrđenim pi-si-arom, imamo dnevno nekoliko porođaja kovid inficiranih trudnica, nema teških kliničkih slika. Nikada ne znate iskustva iz drugih centara, gde su trudnice umrle, one su od jedne blage kliničke slike razvile tešku sluku koja je završila stavljnje na respirator i smrtnim ishodom", istakla je Mitrovićeva. Prema njenim rečima, fiziološka trudnoća nije bolest, ali ovo su okolnosti pandemije. "Apelujem da izbegavamo preveliku aktivnost i boravak u protstorima sa više ljudi, slobodne neka budu aktivne na otvorenom, moraju i u kućnim uslovima, gde deca nisu vakcinisana, i ne znaju pravu težinu bolesti, da vode računa da se nose maske i obezbedi provetravanje i distanca", rekla je doktorka. "Kolki puta ćemo govoriti, koliko god da afirmativno podržavamo vakcinaciju, samo jedan izlazak nekog od kolega koji će reći suprotno, imam osećaj da sruši sve dobro što smo rekli, ali kada se desi loš ishod, kada trudnica umre pitam se ko je onda odgovoran - zaključila je Ana Mitrović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR