Glas Javnosti

SVETSKI LIDERI U BORBI SA KORONOM: Ko je sve preležao ovaj virus, a ko je tek sad došao na red?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Kako je potvrđeno, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp pozitivan je na koronavirus, a osim Trampa, zaražena je i njegova supruga, Melanija. Ipak, on nije jedini svetski lider kod kojeg se ovaj virus „skrasio“.

Tramp ima 74 godine zbog čega spada u grupu sa najvećim rizikom za ozbiljne komplikacije od bolesti koja je na svetu ubila više od milion ljudi, a u SAD-u više od 200.000.

Foto:Tanjug/AP

Ovo su svetski lideri koji su imali koronavirus:

Boris Džonson

Britanski premijer bio je prvi veliki svetski lider za kojeg je potvrđeno da ima Kovid-19. U aprilu je završio na intenzivnoj nezi nakon što su mu se simptomi dramatično pogoršali. Primao je kiseonik, ali nije trebao na respirator.

Foto:Tanjug/AP

Žair Bolsonaro

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro objavio je početkom jula da je pozitivan na koronavirus. Testirao se nakon što su brazilski mediji objavili kako ima simptome bolesti. Bolsonaro je posetio bolnicu, slikao pluća i svojim pristalicama poručio da su "čista". Izjavio je da se leči hidroksiklorokinom.

Desničarski populista Bolsonaro je u više navrata pokazao da epidemiju ne shvata ozbiljno. Na početku pandemije okarakterizirao je bolest kao "običan grip" i odbijao je da nosi masku u javnosti čak i nakon što mu je sud to naredio.

Huan Orlando Ernandez

Predsednik Hondurasa objavio je u junu da su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus, zajedno s još dve osobe koje su usko sarađivale sa njima.

Ernandez je tada rekao da su njegovi simptomi blagi i da se leči "terapijom MAIZ", eksperimentalnom i naučno nedokazanom kombinacijom mikrodacina, azitromicina, ivermektina i cinka, koju je promovisala njegova vlada.

Alehandro Đamatei

Gvatemalski predsednik objavio je u septembru da je pozitivan na koronavirus.

-Moji simptomi vrlo su blagi. Do sada me bolelo telo, poput jake prehlade. Nemam temperaturu, malo kašljem- rekao je Đamatei tokom televizijskog obraćanja.

Foto: Wikipedia

Žanin Anjes

Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes objavila je u julu da je testiranje pokazalo da je pozitivna na koronavirus, ali da se dobro oseća.

-Pozitivna sam na kovid-19, dobro se osećam i radim u izolaciji. Zajedno idemo dalje- napisala je na Tviteru.

Luis Abinader

Novoizabrani predsednik Dominikanske Republike preboleo je koronavirus tokom svoje kampanje. Proveo je nekoliko nedelja u izolaciji pre izbora u julu.

(Glas javnosti/Index.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR