Glas Javnosti

Svet nije bio spreman za koronu

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Predsednik skupštine predsednika pokrajina Austrije i predsednik pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer istakao je da su svi bili iznenađeni korona virusom.

Štelcer je, u debati na državnoj televiziji ORF, kazao da se mere za zaustavljanje širenja virusa i savladavanje problema koji su s tim vezani stalno razvijaju. U diskusiji pod naslovom "Testiranje, zaštita, pomoć - koliko je snažan naš zdravstveni sistem“, ministar zdravlja Rudolf Anšober ukazao je da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se testiraju svi slučajevi sumnje u infekciju. Uz to, dodaje, svaki lekar u Austriji ima moghućnost da naloži test za svog pacijenta, bilo sumnje ili ne.

Proširenjem kapacitera za pregled ministar najavljuje redovno testiranje medicinskog osoblja, ali ukazuje i da infekcija može nastupiti i neposredno posle negativnog testa. "Nemamo kapacitete da testiramo čitavu Austriju. Ne verujem da trenutno sprovodimo suviše malo testiranja“, rekla je virolog Monika Redlberger-Fric. Do sada je više od 23.000 testova sprovedeno, od kojih je svaki šesti bio pozitivan. Ministar Anšober je najavio da će zdavstvo u naredne dve do tri nedelje masivno povećati broj testova.

Rekao je da su austrijske vlasti naručile i dodatne respiratore, ali da je problem da su Nemačka i Francuska zabranile izvoz tih proizvoda pa je već plaćena roba bila blokirana. Anšober je preneo da je Austrija proteklih dana u opremi zaštitnom opremom pomogla italijanski region Južni Tirol, na zahtev predsednika tog regiona Arnoa Kompačera. Štelcer i Anšober bili su jedinstveni u stavu da Austrija u budućnosti kod tako strateški važnih proizvoda mora obezbediti sopstvenu proizvodnju i nezavisnost. "Moramo u tim oblastima biti nezavisniji”, nalasio je ministar.

 

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR