Glas Javnosti

SVE VIŠE DECE ZARAŽENO KORONA VIRUSOM! Ne treba se opuštati, kad čovek ima bolest treba je lečiti!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Čačku iz dana u dan beleži se sve veći broj dece koja su zaražena koronavirusom

„Kada dođu mališani ili deca školskog uzrasta sa povišenom tempetarurom podvrgavamo ih testitanju. Tako smo pre tri, četiri dana od njih tridesetoro imali čak trinaest pozitivnih na kovid 19“, navodi sagovornik Nove iz ove zdravstvene ustanove. Prema njegovim rečima, na sreću, sve su to lakše kliničke slike i uglavnom, niko od njih ne treba da bude hospitalizovan.

„Prepisujemo im adekvatnu terapiju, odlaze kućama u izolaciju, a nakon predviđenog peroda dolaze na kontrole. Naravno, ukoliko ne dođe do nekih komplikacija što je veoma redak slučaj“, zaključio je sagovornik, piše Nova.rs.



O porastu broja zaraženih svedoče i gužve ispred kovid ambulanti u gradu pored Morave. One ne jenjavaju i prosto je neshvatljivo da nadležni u Domu zdravlja ništa ne preduzimaju da se organizacija rada u ovim ambulantama popravi.

"Zdravstvena nega u Srbiji na nivou. Jedan doktor, 60 ljudi čeka, od kojih 10 „leži“ na vratima, knjižice se ne predaju nego čekaš u redu pa ko je jači on će ući. Ima li još koja ambulanta sa ove strane Morave!? Ima, malo sutra … Ako zlatno doba ovako izgleda, vratite me u kameno, molim vas", ispričao je S.M. koji je pre dva dana imao ovo "prijatno" iskustvo kada mu je potvrđeno prisustvo infekcije.

Po svedočenjima Čačana, niko nema primedbu na rad osoblja u ambulantama, koje se trudi da pregleda što više pacijenata. Problem je u tome što svakodnevno dolazi veliki broj ljudi, ali je nedovoljan broj lekara i medicinskog osoblja.



Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom jučerašnjeg dana u Moravičkom okrugu je potvrđeno 490 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što praktično znači da je svaki drugi testiran inficiran.

Korona je potvrđena kod 239 osoba iz Čačka (od 587 testiranih), 123 iz Gornjeg Milanovca (178), 48 iz Lučana (88) i 80 iz Ivanjice (130). Na kovid odeljenju čačanske bolnice prema jučerašnjim podacima preminula su dva pacijenta iz Čačka, stari 70 i 74 godine.

Prema oceni rukovodioca Radnog tima za praćenje epidemije u Čačku epidemiologa Mihajla Lukovića ovaj talas epidemije virusa korona mogao bi se završiti do kraja januara ili u prvoj sedmici februara.



On je stava da koronavirus treba da prihvatimo kao što smo ranijih godina prihvatali grip.

"Moramo da menjamo i psihološki pristup epidemiji. Ne treba se opuštati. Kad čovek ima bolest treba je lečiti, ali ne treba živeti u strahu kakav smo imali prethodne dve godine. Mislim da je vreme da strah izbacimo iz naših kuća, života i da živimo konačno normalno kao što smo to i ranije činili" istakao je dr Luković, piše Nova.rs.

Inače, u poslednjem talasu koronavirusa od kraja jula preminulo je 288 pacijenata iz Moravičkog okruga i to 207 iz Čačka, 44 iz Ivanjice, 34 iz Lučana i tri iz Gornjeg Milanovca.

BONUS VIDEO: ISPOVEST VANJE BULIĆA ZA TV AVALU

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR