Glas Javnosti

SVE VEĆI BROJ ZARAŽENIH MALIŠANA KORONOM! Ovo su prvi simptomi korone kod dece

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Signal za odlazak dece kod lekara trebalo bi da bude pojava kašlja koji prate otežano disanje i bol u grudima, što se javlja i kod dece adolescentnog uzrasta.

Oni su najčešći pacijenti na dečjem odeljenju KBC "Dr Dragiša Mišović", rekla je dečji pulmolog ove ustanove Zorica Živković.

Ona je istakla da se u KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno nalazi 36 dece, koja su uglavnom u stabilnom stanju. Ona nije iznenađena što je u trenutnom naletu epidemije veći broj zaraženih mališana.


 
"Nisu deca ni sada nezaštićena, nego je došlo do spoja mnogih drugih virusnih infekcija koje se u jesenjim mesecima, krajem septembra i oktobra, pojavljuju kod dece i školskog i predškolskog uzrasta, pa se sad to nekako sve slilo i povezalo sa aktuelnom kovid infekcijom", rekla je dr Živković za RTS.
 
Navela je da bi roditelji decu trebalo da vode lekaru ukoliko postoji neko u okruženju za koga se zna da ima kovid, a dete ima simptome. Naglasila je da se kliničke slike kod dece koja su hospitalizovana, u odnosu na odrasle, razlikuju u tome što je deci uglavnom potreban kiseonik u prvih nekoliko dana, kada se osećaju malaksalo.
 
Govoreći o lečenju dece u kućnim uslovima, profesorka je objasnila da se to radi kada temperatura nije visoka, do 38,5 stepeni, i tada lekari ne savetuju da se daju lekovi.
 
Kada je reč o vakcinaciji dece, dr Živković je rekla da je mali broj dece vakcinisan protiv koronavirusa, ali da interesovanje nije toliko malo i da bi, uz podršku roditelja, bilo i više vakcinisane dece.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR