Glas Javnosti

SVE TEŽE KLINIČKE SLIKE DECE ZARAŽENE KORONOM! Prva na udaru je ova grupa najmlađih

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U ovom talasu deca zaražena koronavirusom razvijaju sve teže kliničke slike, neka završe i na respiratoru.

Doktor Srđa Janković, imunolog iz Tiršove je naveo za RTS  da su u povećanom riziku pre svega gojazna deca, zatim ona koja imaju dijabet, hematološko-onkološka oboljenja, neurološka oboljenja, i imunodeficijentna deca. 

Dete koje je na oko potpuno zdravo bilo do tog trenutka, može da dobije  težu kliničku sliku kovida. To jeste razlog zašto zagovaramo i vakcinaciju između ostalog i dece iako nisu možda primarno rizična grupa, navodi Janković.

Objašnjava da verovatno ispod jedan odsto dece dobija težu kliničku sliku kako u Evropi tako i u svetu.

Možda svako stoto dete teže oboli u proseku, ali svako stoto dete od veoma zarazne bolesti koja zarazi veliki broj dece nije mali broj, pogotovo ne kada imamo epidemijske talase, tako da je potrebna zaštita dece svim merama, pa i vakcinacijom ostaje nešto što itekako ima smisla, nešto što itekako zagovaramo, ističe Janković.

Objašnjava da čim se virus raširi u populaciji, čim je veliki broj zaraženih, on bira veliki broj u svim uzrasnim grupama čak i onim koje nisu možda prve na udaru po predispozicijama za težu kliničku sliku.

To što deca više obolevaju u zemljama gde je obuhvat vakcinacije veliki je posledica toga što postoji delimična zaštita vakcinama u ovim drugim grupama, a to ne znači naravno da nema smisla zaštititi i decu vakcinacijom. Naravno onih uzrasta gde je vakcina registrovana, objašnjava Janković.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR