Glas Javnosti

STRUKA IMA REČ: Šta uraditi da bi se najbolje zaštitili od korone

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Naučnici se već mesecima muče s pronalaskom odgovora na pitanje kako pojedinci nakon što su se vakcinisali i zarazili koronavirusom imaju tako jak imunski odgovor, a posebno se tim pitanjem bavila studija koju je sproveo, koja se bavi i proučavanjem imuniteta kod onih koji su se prvo zarazili, pa tek onda vakcinisali.

Od početka pandemije od ove je bolesti u svetu preminulo je oko 5,6 miliona ljudi, a administrirano je oko 9,6 milijardi doza vakcina. U poređenju sa nevakcinisanim osobama, one vakcinisane u manjoj meri pate od ozbiljnih simptoma i retko umiru, stoji na stranicama Centra za kontrolu zdravlja.

Mogućnost ponovne zaraze je velika jer virus u velikim količinama kruži oko nas, objašnjava dr Fikadu Tafese, autorka studije.

Koje odgovore nudi studija?

Naučnici su svesni da infekcija pruža imunitet, ali se sada raspravlja o tome koliko traje i koliko je jak. S obzirom na to da se beleži velik broj ponovnih infekcija i neki se ljudi vakcinišu nakon bolesti, naučnici su želeli da otkriju kako ti faktori utiču na imunitet.

Do danas su prikupili podatke od 104 ispitanika. U pitanju su potpuno vakcinisani koji su se ranije zarazili, onih koji su se zarazili nakon vakcinacije i onih koji su vakcinisani i nikada se nisu zarazili.

Nakon što su svim ispitanicima uzeli krv, merili su imunski odgovor. Shvatili su da nije važno je li neko prvo primio vakcinu ili se zarazio, imunitet slično reaguje.

"Nema razlike, a u svakom slučaju ćete steći jak imunitet", tvrde stručnjaci.

Tvrde i da hibridni imunitet jeste jak bez obzira na godine starosti. Takav imunitet je jak, ali svakako je savet da je najbolje vakcinisati se i preduzeti korake zaštite od virusa.

"U boljoj smo poziciji ako se vakcinišemo, a ako nas virus napadne, imaćemo blaži oblik bolesti i na kraju dobar  imunitet", ističe dr Tafese i dodaje da je hibridni imunitet najbolji imunitet koji se može steći.

Da li hibridni imunitet znači kraj pandemije?

Naučnici smatraju da je to moguće, jer rezultati prethodnih radova govore da bi SARS-CoV-2 mogao da postane endemska infekcija, poput sezonske infekcije disajnih puteva, piše  Ordinacija.hr, prenosi N1.

BONUS VIDEO: FUDBALSKE ZVEZDE U RUKAMA SRPKINJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR