Glas Javnosti

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Evo zašto je važno da pijete vodu pre primanja vakcine!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vakcina protiv kovida štiti od težih oblika bolesti, a nakon primanja ponekad su moguće propratne nuspojave, a stručnjaci otkrivaju kako da ih ublažite.

Pojedine apoteke u svetu predlažu ljudima da „pojedu što hranljiviji obrok i hidriraju se“ pre nego što se vakcinišu kako bi „potencijalno smanjili neželjene efekte.“

Neke od njih u elektronskoj poruci koja služi kao podsetnik za zakazani termin vakcinacije takođe podstiču ljude da „piju najmanje pola litre vode sat pre zakazanog termina kako bi sprečili neželjene efekte“, piše Health.

Šta to sve znači?
Otuda pitanje da li je hidratacija – bilo pre ili posle vakcinacije – zaista ključna za smanjenje eventualnih nuspojava nakon vakcine protiv koronavirusa.

To nije sasvim sigurno, ali biti hidriran svakako nije loša stvar u bilo kojoj situaciji. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da oni koji dobiju vakcinu paze da budu hidrirani nakon vakcine, posebno ako kao reakciju razviju groznicu. Ipak, oni ne daju određen savet za tačnu količinu vode koju treba piti pre ili posle vakcine.

Međutim, iz apoteka predlažu da pijete vodu pre vakcine iz konkretnog razloga: da bi se smanjila šansa za pojavu nesvestice.

„Veća je verovatnoća za nesvesticu ako je osoba dehidrirana“, kaže za Health stručnjak za zarazne bolesti Ameš A. Adalja, viši naučnik Centra za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins.

I Villiam Šafner, specijalista za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, slaže se, ali ipak kaže da je neophodno još podataka za te tvrdnje.

„Dobra hidratacija je odlična za opšte telesne funkcije. Ali nema konkretnih podataka koji govore da će ispijanje pola litre vode pre vakcine poboljšati vaš imunosistem ili ublažiti neželjene efekte“, kaže dr Šafner za Health.

Voda verovatno neće magično otkloniti eventualne nuspojave, ali možda ćete se generalno osećati bolje, što je svakako od pomoći.

Tomas Ruso, profesor i šef odeljenja zaraznih bolesti na Univerzitetu u Bufalu, kaže da dehidracija takođe može „da pogorša glavobolju“. Ali on naglašava i da „nema podataka koji bi potvrdili da će to otkloniti eventualne nuspojave od vakcine“.

Ipak, dr Ruso kaže da dovoljno vode pre vakcine „ne može da škodi“ — tako da nema razloga da ne popijete čašu pre injekcije, za svaki slučaj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Stojko u 20.11.2021 20:00:45 h
     0 

Ne trebaju nam smrdljive vakcine!
AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP