Glas Javnosti

U SRBIJU STIŽE I KUĆNI TEST NA KORONU: Evo kako radi, a precizan je 98 odsto i višestruko jeftiniji od PCR-a (VIDEO)

Korona virus
Autor: Glas javnosti

I u Srbiju od danas popodne, odnosno od sutra stiže prvi kućni test na korona virus.

Kako kaže Jasminka Bjeletić iz ustanove Apoteke Beograd on je jednostavan za upotrebu i efikasan

-Od danas popodne i nadalje od sutra u ustanovama Apoteka Beograd biće takozvani kućni testovi za utvrđivanje prisustva virusa korona. Cena im je 1.296 dinara”, kaže Jasminka Bjeletić za portal Nova.rs.

Ona ističe daje ovaj test, stručnog naziva SGTi-flex COVID-19 Ag, precizan 98 odsto, a proizvođač je Južna Koreja i dodaje:

-Uz njega ide jesnostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, kaže Jasminka Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Prema njenim rečima kućni test možemo da doživmo kao zamenu za PCR test.

-Apsolutno. I cena je znatno povoljnija. Ovaj test će sigurno olakšati pacijentima da na vreme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije. Moći će lako i brzo da znaju da li je reč o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi”, zaključuje ona

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR