Glas Javnosti

ŠTA SE TO DEŠAVA U PRESTONICI ŠPANIJE: Kafići i restorani prepuni A KORONA SE SMANJUJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Krajem septembra statistika je u Madridu pokazivala 813 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, dok su druge španske pokrajine beležile manje od 500. I dok se očekivala katastrofa, u Madridu se dogodio neočekivani preokret.

Mediji u Šapniji čitavu situaciju nazivaju „madridskim čudom“.

Dok je većina Evrope zaključana, barovi i restorani španske prestonice krcati su do ponoći. Bez obzira na to, broj pacijenata sa korona virusom se smanjuje. Trenutno se na 100.000 stanovnika beleži 328 slučajeva.

Šta se to desilo u Madridu?

-To je pitanje od milion dolara, kaže epidemiolog Hose Honaj Oheda.


On smatra da je reč o antigenskim testovima koje su madridske vlasti kupile pre dva meseca i to u količini od pet miliona, što je pomoglo u omasovljavanju testiranja. Ipak, upozorava da ovo može da bude prenagljen zaključak.

To je bila ispravna odluka. To olakšava dijagnozu, brže je i jeftinije. Tako možete ranije da izolujete zaražene ljude“, objašnjava Oheda.
Madrid se drži i politike pojedinačnog zatvaranja okruga, odnosno ako se u nekom beleži veliki broj slučajeva, policijski čas stupa na snagu u 22 časa. Čini se da i to daje rezultata. Deset od 32 prethodno zatvorena okruga već su otvoreni jer se broj zaraženih prepolovio.

Takođe, lokalni mediji ističu i „individualnu odgovornost“ kao jedan od razloga „madridskog čuda“. Šok i traumatična iskustva sa korona virusom na proleće ove godine drže mnoge Špance u svojim domovima.

Ipak, ima i onih koji su skeptični kada je reč o ovim optimističkim brojkama – katalonske zdravstvene vlasti tvrde da postoji zastoj u informacijama i da sumnjaju u verodostojnost podataka, pre svega zbog nepreciznosti antigenskih testova.

Međutim, čak i ako broj zaraženih ne govori dovoljno, onda napredak svakako pokazuju bolničke brojke. Naime, umesto 2.500 hospitalizovanih pacijenata dnevno u septembru, sada ih je svega oko 200.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR