Glas Javnosti

ŠTA JE POZADINA CELE PRIČE: Sumnjive brojke umrlih od KORONE, ako najavljuju reviziju, ko je pogrešno BROJAO?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Prema zvaničnim podacima koji se saopštavaju javnosti, do sada je u Srbiji od posledica korone preminulo 750 ljudi. Ipak, da li su ovi podaci tačni, u svetlu najnovijih dešavanja na relaciji dr Predrag Kon, član Kriznog štaba i ministar zdravlja Zlatibor Lončar pod čijim je patronatom institucija koja ovo kontroliše?

 

Povodom izjava da je u prvim mesecima epidemije korona virusa u Srbiji bilo tri puta više preminulih od Kovida 19 nego što je to zvanično registrovano, oglasili su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i najavili kompletnu reviziju rezultata.

Lončar je ukazao da je Kon obrazložio da postoje podaci koji nisu ušli u sistem, ali da je saopštavano sve što su znali.

Od čega je neko umro može da potvrdi, kako je rekao ministar, samo obdukcija, a da to nije urađeno nijednom pacijentu za koga se sumnja da je preminuo od kovida.

Ovo je malo i čudno u svetlu informacije koju je SZO objavio jer kako ističu „Definicija smrti od KOVID-19 je smrt koja je rezultat klinički kompatibilne bolesti u verovatnom ili potvrđenom slučaju KOVID-19, osim ako postoji jasan alternativni uzrok smrti koji ne može biti povezan sa KOVID bolesti“, ujedno je navela da je moguće da je broj umrlih od KOVID-19 širom sveta veći od brojki koje se pojavljuju u zvaničnim statistikama!?

-Izjavom kolege Kona sam iznenađen, nisam siguran kakvi su mu motivi, ali ga apsolutno podržavam u traganju za istinom. Ministar Lončar se u prvi tren branio agresijom prema novinarima i neinteligentnom izjavom da bi oni želeli da bude još mrtvih, a činjenica o broju mrtvih neće promeniti tu vest, već su oni koji su preminuli dodatno poniženi i kao mrtvi, kaže za Glas Javnosti Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

-Onda danas čujemo da je ministar Zlatibor Lončar izneo ono što se očigledno uklapa u predsednikove izjave, što nam jasno govori da je juče bio zatečen (ministar) a da je u međuvremenu dobio instrukcije šta treba da kaže, objašnjava Panić koji na pitanje da li će Svetska zdravstvena organizacija reagovati na neslaganje u brojkama kaže:

-Srbija je mala zemlja kojoj se veoma lako postavljaju razni uslovi, osim toga imaju preče probleme od nas.

Birn ustalasao javnost

Ono koliko smo uspeli nezvanično iz nekih obaveštenih izvora da saznamo je to da je istraživanje Birn-a prilično ustalasalo javnost. Ova istraživačka mreža je uspela da uđe u bazu podataka koje mu je dala Vlada, na osnovu informacija od javnog značaja, i da informatičari nisu krivi jer je taj broj postojao. Niko nema podatke ni saznanja kako se nabavljaju ili ko šalje podatke za Informativnu bazu Kovid 19 Srbija za koju je odgovoran Institut „Batut“, inače ovo telo mora da ima svaka zemlja, na osnovu insistiranja SZO. Vlada Srbije je 28. marta 2020. godine uspostavila Informacioni sistem Kovid-19 i u njega se slivaju sve informacije u vezi sa epidemijom virusa korona.

„Birn“ je uspeo da dođe do tih podataka nakon više od mesec dana, iako su pоdаci Institutа, kako su oni naglasili, prоvеrljivi, tаčni i prе svеgа zаsnоvаni nа mеdicinsкој dокumеntаciјi о еpidеmiоlоšкој situаciјi u Srbiјi. Nа оsnоvu priкupljеnih pоdаtака „Batutt“ i dаје stručnе prеpоruке u cilju коntrоlе еpidеmiоlоšке situаciје u nаšој zеmlji.

U dopisu upućenom Birnu se navodi da “u informacionom sistemu Kovid-19 ne postoje predefinisani izveštaji koji bi automatski pružili podatke” koji se traže - ukupan broj preminulih, broj preminulih prema polu, starosnoj grupi i bolnicama u kojima su preminuli. Dalje navode da je za ove podatke potrebno ostvariti “veliki broj unosa” što zaposleni trenutno nisu u mogućnosti da urade jer su “opravdano zauzeti zbog pandemije”.

Vlada Srbije je 28. marta 2020. godine uspostavila Informacioni sistem Kovid-19 i u njega se slivaju sve informacije u vezi sa epidemijom virusa korona.

Dr Kon je izjavio da uoči konferencije za medije dobijaju ceduljicu sa podacima od Batuta.

Šta je to „nanjušio“ Kon?

Pokušali smo da saznamo ko šalje podatke Institutu „Batut“ i to je bilo jedino pitanje za zamenicu direktora ovog Instituta Dariju Kisić Tepavčević, ali se nije javljala na telefon a nismo dobili ni odgovor na poslati mejl.

-Pretpostavlja se da direktori zdravstvenih ustanova šalju podatke, ako doktor piše o smrti pacijenta to se unosi u arhivu, znači u pitanju su određene manipulacije direktora i načelnika koji čak nemaju ni istorijat bolesti u tim slučajevima. Ili je Kon nanjušio smenu vlasti ili se plaši krivične prijave i njenih posledica. Dešavalo se da novinari koji su tražili podatke od Instituta koji ih prikupljaju i obrađuju dobiju nepotpune ili ih uopšte ne dobiju, ali one koje imaju sabiraju i utvrde da se brojevi značajno razlikuju, kaže nam dobroinformisani izvor.

Kon je kao krivce na prvom mestu označio informatičare koji su unosili podatke u bazu, a onda lekare, koji su popunjavali obrasce o nastupanju smrti.

Za njih ima opravdanja jer su se borili za ljudske živote, kaže Lončar. Smatrati ih nemarnim prema formularima zato što više nemaju snage ni energije, okriviti bolničku administraciju, direktore i v.d. direktore, koje postavlja ministar, malo je čudno zar ne?

Da li će Više javno tužilaštvo da reaguje povodom izjave dr Predraga Kona da broj preminulih od korona virusa koji se u javnosti pojavljuje, raspolaže nije tačan? I da li ćete reagovati na izjavu da su informatičari krivi i pokrenuti istragu u vezi sa tim? Ova pitanja smo poslali Višem javnom tužilaštvu, ali nismo dobili odgovor.

(Glas Javnosti/N.G.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR