Glas Javnosti

SRPSKI VIRUSOLOG: 'RUSKA VAKCINA JE BEZBEDNA, Putin i Rusija nikada ne bi rizikovali svoj ugled'

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Mnogo polemike se povelo oko ruske vakcine protiv korone, a virusolog Ana Gligić smatra da Rusi ne bi rizikovali da naprave loše vakcinu

- U ovu vakcinu su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, uložili svoje 'Ja'. Moramo verovati onome što kažu, iako znamo jako malo o njoj. Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu - kaže virusolog Ana Gligić.

- Oni su iskoristili oslabljeni virus, ukoji su ugradili deo sadšnjeg koronavirusa koji će obezbediti stvaranje antitela a neće naškoditi organizmu. Prema tome, ova vakcna je, u stvari, genetski modifikovana - objasnila je.

Kako kaže, glavna uloga vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da mi ovu koronu svedemu na najmanju meru - da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi. Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60% na globalnom nivou, a to ćemo dostići.

- Pročitala sam da vakcina daje imunitet na dve godine. To je nemoguće reći, jer tek osam meseci znamo za ovaj virus. Ali, ako su ruski naučnici radili na SARS-u, pa su zamrzli istraživanja, oni su mogli da ih nastave. Zato su tako brzo mogli da kažu i trajanje imuniteta, i efikasnost, i bezbednost vakcine - kaže Gligićeva.

Objasnila je i da bi trebalo dugo da se radi za ovu vakcinu, ali ne koliko i za klasične, za koje je potrebno oko tri godine. Takve klasične vakcine prolaze velika istraživanja, ali možda traju i čitav život.

Istakla je i da je virus potekao iz prirodnog žarišta, pa ne može nikada potpuno da nestane. Koronavirusi postoje u prirodi u raznim formama, a rezervoar su slepi miševi.

- Da je virus nastao u laboratoriji, za ovih osam meseci, već bi se neko pohvalio rezultatom.Jeste da se malo zna o vakcini, međutim, ne bi trebalo pričati o prestižu. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače - objašnjava.

Ona ističe da je od velikog značaja to što je vakcina dobrovoljna.

- Jako je značajno. Ako bismo išli na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu. Predviđeno je da u početku mala deca ne primaju vakcinu, jer imaju nasledni imunitet - kaže Gligićeva.

Ne smatra da je vakcina opasna po zdravlje ljudi, jer ne veruje da bi rizikovali svoj ugled i ruski naučnici, a ni predsednik Vladimir Putin. Kako kaže, trebalo bi primiti i vakcinu protiv koronavirusa, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i koronavirus - tada može doći do komplikacija.

Kako Srbiji ide sticanje kolektivnog imuniteta?

- Mi već sada imamo da je više od polovine naših bolesnika koji su testirani bez ikakvih kliničkih znaka. Ne moraju u bolnicu, ali moraju u izolaciju. To je takozvano prirodno prokuživanje. Može da pređe sa svih životinja iz prirode na čoveka, to su takozvani intermedijalni prenosioci - objasnila je Gligićeva.

Od mera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti savete i izveštaje epidemiologa.

(Glas javnosti/Prva)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR