Glas Javnosti

SRPSKI LEKARI otkrili PRVI U SVETU: KORONA može da OŠTETI I SLUH

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Pokazalo se da oboljevanje od kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama, zaključio je u svom istraživanju tim lekara sa ORL klinike KC Niš koji je ispitivao je uticaj koronavirusa na sluh.

Kako navode ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja kovida na sluh, kaže direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

On je dodao  da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u durugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor  Milisavljević.

On je istakao  da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci. Direktor ORL klinike navodi da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.  On smatra  da postoje dve teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

 Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim rečima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

(Glas javnosti/RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR