Glas Javnosti

SRCE NA UDARU KORONE: NAPADA sve organe, ali kod većine pacijenata KOVID je uzrok ozbiljnih SRČANIH PROBLEMA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Korona virus predstavlja pretnju za sve organe. Osim što je poznato da stvara probleme sa plućima, najnovija istraživanja pokazuju i da ona u sve većem broju slučajeva izaziva ozbiljne probleme sa srcem.

Virus dovodi do brojnih komplikacija, ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje, dovodi do tromboze, nažalost, i do smrtnih slučajeva izazvanih komplikacijama. Američki naučni časopis Sajens objavio je studiju navodeći da je korona virus pronađen u srcu 30 pacijenata od uzorkovanog 41 pacijenta.

Prof. dr Miljko Ristić, glavni koordinator za transplantaciju srca i kardiohirurgiju, rekao je da je ovo istraživanje dokazano i da je moguće prisustvo virusa u srčanim ćelijama.

- Korona virus primarno napada pluća i respiratorni sistem, ali moguće je da napadne i sve druge organe u organizmu. Postoje 173 simptoma koji ukazuju na prisustvo virusa. Neki od simptoma koji su zabeleženi su tegobe srca, jetre, bubrega - objasnio je on i dodao:

- Virus iz vazduha kroz respiratorni sistem ulazi u plućne alveole, koje budu upaljene od infekcije. On iz pluća odlazi u plućni krvotok. Ide kroz krv koja dolazi u srčani organ. Kad dospe u srce, putem krvi odlazi u sve organe, razara organizam i nije ni čudo što imamo tu simptomatiku i prisustvo virusa na jetri, bubrezima, pa čak i na mozgu.

On naglašava da ovo istraživanje pokazuje da virus u velikoj proceni napada srčani mišić i da su oštećenja na srcu i plućima posle virusa korona moguća, a da mi za sada nemamo medicinskih sredstava koja će sprečiti ili eliminisati ovu pojavu. Najavio je da preko 600 radova iz sveta čeka na objavljivanje i da su ih napisali stručnjaci koji su imali specifična iskustva i da tek posle brojnih naknadnih istraživanja možemo znati koliko je zapravo opasan ovaj virus i koje posledice ostavlja po zdravlje.

Dr Ivan Ilić, kardiolog u Institutu Dedinje, ističe da je ovim istraživanjem pokazano da su pacijenti koji su imali mikroskopske trombe krvnih sudova u srcu zapravo imali izolovan virus u ćelijama koje oblažu zidove krvnih sudova.

- To govori u prilog dosadašnjih istraživanja koja pokazuju da je jedan od mehanizama kojim korona virus šteti organizmu stvaranje začepljenja krvnih sudova na raznim mestima u organizmu. Kovid 19 je sistemska bolest koja zahvata sve organe, pa i srčani mišić. U teškim oblicima bolesti zapaljenje srčanog mišića nije tako često, ali ukoliko se javi, postaje veoma ozbiljan problem, koji dodatno komplikuje lečenje.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR