Glas Javnosti

SRBIJU NEMA KO DA LEČI: KCS traži više od 1.000 medicinara, OVI SPECIJALISTI SU U DEFICITU!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zbog privremeno povećanog obima posla Klinički centar Srbije raspisao je konkurs za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos na određeno vreme- nedostaju 252 doktora, 15 farmaceuta i čak 1.010 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega 878 medicinskih sestara.

Traže se pre svega humani ljudi, jer se radni odnos zasniva na određeno vreme u trajanju do tri meseca u skladu sa pozitivnim propisima.

Za potrebe Kliničkog centra Srbije/Kovid bolnice traži se čak 252 doktora medicine, od čega najviše nedostaju anesteziolozi - otvoreno je čak 80 radnih mesta.

Nakon anesteziologa, najviše je potrebno specijalista pulmologije – 45, zatim za kardiologa 15, radiolga 14, infektologa 12 i endokrinologa 10.

Neverovatno je da Klinički centar trenutno ima potrebe za čak 1.010 dodatnih zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega čak 878 medicinskih sestara/ tehničara.

Neophodan je i veliki borj laboratorijskih tehničara, čak 60, zatim 33 fizioterapeutska tehničara i 31 radiološki tehničar.

U toku današnjeg dana u Srbiji registrovano je rekordnih 5.613 novoobolelih od koronavirusa, dok se na bolničkom lečenju nalazi 5.317 kovid pozitivnih pacijenata, od čega 182 na respiratorima.

Čelni ljudi najvećih bolnica u Srbiji upozorava na kritičnost situcije, ali i manjak bolničkih kapaciteta.

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je danas da svaka treća osoba u Srbiji koja je inficirana koronavirusom zahteva hospitalizaciju, a da oko 20 odsto zaraženih ima težu kliničku sliku.

Ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji kritična i da preti da izmakne kontroli, kao i da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni, gde je hospitalizovano više od 90 pacijenata.

Direktor KBC “Zemun” Dragoš Stojanović izjavio je danas da se u toj ustanovi leči veliki broj teških kovid pacijenata i da su odeljenja intenzivne nege skoro puna sa 60 obolelih, kao i da je u tom trenutnku bilo samo 10 slobodnih mesta.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR