Glas Javnosti

SRBIJA OKRUŽENA KOVID PASOŠIMA: 13 zemalja EU dogovorile kriterijume za uvođenje ovog dokumenta!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Leto pred nama ali i ostatak godine kako stvari stoje obeležiće kovid pasoši.

Austrija i još 12 zemalja EU (uključujući Hrvatsku) dogovorile su se o sedam kriterijuma za stvaranje korona-pasoša koji bi trebalo da olakša turistička putovanja ovog leta, javlja austrijska javna televizija ORF.
 
Cilj je uvesti korona-pasoš brzo i što ravnomernije na evropskom nivou, rekla je za APA austrijska ministrica turizma Elizabet Kostinger (OVP). Ovih sedam kriterijuma sada bi se prosledilo Evropskoj komisiji.

Na poziv ministarke  Kostinger, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija, Španija i Austrija prvi put su razgovarale o uvođenju korona-pasoša 29. marta. Dve nedelje kasnije, 13 članica EU složilo se da bi propust za koronu trebalo da bude uveden najkasnije do juna, što bi olakšalo putovanje pre kraja pandemije.

Pasoš pokazuje da li je neko vakcinisan, oporavljen ili testiran, a sve se čita putem jedinstvenog QR koda.

Glavni uslov je kako izbeći diskriminaciju; korona-pasoš se ne sme koristiti za uvođenje obavezne vakcinacije malog obima. Pored toga, čak i nakon postizanja sporazuma, svaka država zadržava pravo da sama odluči koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora se sačuvati, kažu Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosleđivali u centralizovanu bazu podataka na nivou EU, već bi se čuvali samo u državi članici. Pored olakšavanja turističkog prometa, cilj je i postizanje prekograničnih sporazuma između susednih zemalja, prenosi ORF.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR