Glas Javnosti

SRBIJA DOBIJA PRVI LEK PROTIV KORONE: Američki medikament spasao Trampa od virusa

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Lek koji se bazira na antitelima, američke proizvodnje, stiže pre leta i u Srbiju, a prema mnogima predstavlja "čistu ekskluzivu".

Reč je o leku koji proizvodi kompanija "Eli Lili" i koji nosi naziv "bamlanivimab". Predsednik Srbije je ranije potvrdio da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju, kao i da je naša zemlja za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Taj lek se smatra jednim od najskupljih i najnovijih u lečenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsednik Donald Tramp, kome je, kako se navodi, dat taj lek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača kompanije "Regeneron".

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitelima, "bamlanivimab" na jednoj vrsti, a "Regeneronov" na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. Njemu je ovaj lek, tada još u eksperimentalnoj fazi, sprečio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Lekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je "čista ekskluziva" što nabavljamo ovaj lek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde - bez premca. U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i "Regeneronov" medikament.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR