Glas Javnosti

Srbi zatočeni na kruzeru kod Sidneja

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Pomagajte, zatvoreni smo ni krivi ni dužni. Srpski državljani, njih ukupno 21, koji se nalaze na kruzeru „Rubi prinses“ nedaleko od Sidneja, apeluju na sve koji mogu da im pomognu, a posebno na australijske vlasti da im pruže bilo kakvu informaciju o tome kada će moći da napuste brod i krenu svojim kućama.

Oni su sa oko 1.000 članova posade iz 50 zemalja gotovo mesec dana, od 19. marta, izolovani na brodu i to bez bilo kakve informacije o njihovoj daljoj sudbini.

Kruzer je inače ukotvljen u vodama u blizini Sidneja.

„Situacija je komplikovana, mi smi ovde zatočeni ni krivi ni dužni, mi smo na neki način koletaralna šteta, jer se ispostavilo da je 400 od 2.700 putnika koji su se iskrcali u Sidneju pozitivno na kovid 19, a od toga je do danas 19 umrlo“, kaže za Tanjug jedan od naših državljana na kruzeru.

Kako je naveo, kompanija je inače zbog iskrcavanja putnika, među kojima je bilo zaraženih virusom korona, sada pod istragom.

To je dodatno zakomplikovalo situaciju praktično zatočenih članova posade, koji su već skoro mesec dana zatvoreni u svoje kabine, zabrinuti, kao i njihove porodice.

„Razumemo mi i vlasti Australije, sa broda su pušteni zaraženi ljudi na aerodrome, železničke stanice. U jednom trenutku ljudi sa broda su činili 10 odsto zaraženih u zemlji, ali opet, mi nismo ništa krivi.“

Ovaj Srbin kaže da su svi srpski članovi posade zdravi, da je jedan od njih bio pozitivan, pa zatim hospitalizovan, a sada je dobro, pušten je iz bolnice i u hotelu čeka povratak kući.

„Testirano je 250 članova posade, od kojih je 130 pozitivno. Ja sam testiran tek danas, ali dobro sam, ne osećam nikakve tegobe. Kažem, apelujem na sve da nam se nešto kaže, videli smo u medijima da je jedan policijski zvaničnik rekao da nema problema da napustimo zemlju, ali nama to još nije rečeno.“

Članovi posade broda samo žele da im se nešto kaže, da dobiju bilo kakvu informaciju.

„Postoji problem, jako veliki i mora da se reši. Jasno mi je da ne može za jedan dan, ali mora da postoji neki plan, ideja. Smatram da mi koji smo zdravi ne predstavljamo opasnost i trebalo bi da nam dozvole da napustimo Australiju i da se vratimo kući. U stranoj smo zemlji, sve bi bilo lakše da smo sa svojim narodom, jako je loš taj osećaj nemoći i jedva čekamo da se nešto desi.“

Turistički kruzer „Rubi prinsez“ prima 3.000 turista, a prethodnih šest meseci krstario je između Australije i Novog Zelanda, pre nego što ga je pandemija zatekla na moru i otada počinje odiseja putnika i posade.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR