Glas Javnosti

ŠOKANTNA ISTINA O MASKAMA: Još 1991. godine hirurg testirao zaštitne maske i došao do poražavajućih podataka

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Hirurg Goran Tuneval još davnih 90-ih je ispitao kakva je korist zaštitinih maski prilikom izvođenja operacije nad otvorenom ranom i došao do potvrde da maska sa sobom nosi opasnost od infekcije.

"Nošenje hirurških maski nikada nije pokazalo da smanjuje postoperativne infekcije rana. Nasuprot tome, primećeno je smanjenje infekcije za 50 odsto nakon ne korišćenja maski", piše dr. Goran Tuneval u svojoj kontrolisanoj studiji, objavljenoj 1991. godine.

Tako je Tuneval odlučio da testira maske. Njegov hirurški tim je naizmenično obavljao 3.338 operacija, sa i bez upotrebe maski. 1.537 operacija maski završilo je sa 73 infekcije. To je stopa zaraze od 4,7 odsto. Gotovo 5 od svakih 100 pacijenata.

1.551 demaskiranih operacija zabeležilo je samo 55 infekcija. To je stopa zaraze od 3,5 odsto. Manje od 4 na svakih 100 pacijenata. Dakle, gledamo na porast infekcija od 34 odsto u slučaju nošenja maski.

Tuneval je zaključio da maske "nisu dokazale zaštitu pacijenta, kome operaciju izvodi zdrav zdravstveni tim".

Pa ako maske ne mogu zaštititi ni otvorenu ranu, kada hirurški tim diše direktno u nju, kakva im je korist u javnom okruženju gde niko od nas nema otvorenu ranu?

Kao što je ranije napisano, maske mogu zaustaviti kapljice tečnosti i sluzi, ali dokazi pokazuju da ne sprečavaju širenje koronavirusa.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR