Glas Javnosti

SMANJITE socijalne kontakte, ali BUDITE SREĆNI: Ukoliko ne možete da grlite ljude zbog virusa, VI ZAGRLITE DRVO!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Rad od kuće i osuđenost da veći deo dana provodimo u jednom istom zatvorenom prostoru neke su od novina sa kojima su se mnogi susreli tokom pandemije korona virusa.

Sa jedne strane nas pritiskaju svakodnevne brige, sa druge loše vesti i strašne slike iz raznih delova sveta - čini se da nemamo gde da pobegnemo.

Hana Stamatović kaže da je baš iz tih razloga tokom pandemije preporučivala klijentima da odu u prirodu.

-Takvo izmeštanje nam daje uvid u širu sliku - ne vrti se sav život na planeti oko ljudi i virusa. U prirodi se život odvija bez nas, životinje i biljke žive kao i do sada, njihov život nije uzdrman koronom-, ističe.

Vladimir kaže da mu je tokom vanrednog stanja i policijskog časa pomoglo i to što bi za vreme vikenda radio, a onda bi radnim danima napunio baterije u prirodi, barem pre početka policijskog časa.

-Svaki put sam se vraćao kući pod parolom: 'Al' je lep ovaj svet, ali sad će zatvaranje u pet'-

Stamatović skreće pažnju da tokom pandemije u prirodi možemo da potražimo kontakt koji nam nedostaje zbog preporuka da održavamo fizičku distancu.

Na to je nedavno aludirala i umetnica Marina Abramović, koja je u viralnom videu posavetovala ljude da zagrle drvo i da mu ispričaju o svojim problemima.

Psihoterapeutkinja podseća da je „dobro poznato koliko su dodir, telesni kontakt i grljenje blagotvorni po naše fizičko i mentalno zdravlje".

-Kada se grlimo luči se oksitocin, hormon koji reguliše stres, tako da bih ja svima preporučila da zagrle drvo ako već ne mogu druge ljude-, kaže Stamatović za BBC na srpskom.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR