Glas Javnosti

SINDIKAT: SMRT 105 LEKARA I FARMACEUTA OPOMENA VLASTI, porodicama preminulih nacionalne penzije!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije održao je ispred zgrade Vlade Srbije protestni skup i komemoraciju kolegama, zdravstvenim radnicima preminulim u epidemiji COVID-19. Na skupu, koji je održan u simbolično vreme, u 12.05 sati, pročitana su imena preminulih, minutom ćutanja odata pošta, zapaljene sveće i položeno cveće.

Preminulo je 105 lekara i farmaceuta, kaže predsednik Sindikata dr Rade Panić. 

- Ne znamo broj preminulih medicinskih sestara i tehničara, a smatramo da je veliki broj građana preminuo a da to nije moralo da se desi, da je bila bolje organizovana zdravstvena zaštita. Ovo je komemoracija za sve preminule, a u isto vreme opomena, protest i zahtev nadležnima, odgovornima, da se hitno reaguje, jer su svi termini za reagovanje prošli. Hitno moramo da zaustavimo da se epidemija širi, a i da zdravstveni radnici u ovoj meri stradaju” – izjavio je dr Panić za “Glas javnosti”. 

Sindikat zahteva bolju organizaciju zdravstvene zaštite, adekvatniju zaštitnu opremu i testiranje. Skoro nas uopšte ne testiraju kako treba, kaže dr Panić i dodaje da se mnogo toga može uraditi relativno jeftino, samo sa dobrom voljom, a da se situacija značajno popravi.

- Ako nema zdravstvenih radnika na kraju će stradati građani. Zato pozivamo i građane da nas u zahtevima podrže” – ističe dr Panić i dodaje da je sindikat u petak predao zahteve Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije.

Prvi zahtev sindikata je da porodice zdravstvenih radnika koji su preminuli iz radnog odnosa dobiju nacionalne penzije. Sindikat traži i da se kovid proglasi profesionalnom bolešću, da se donese pravilnik o upućivanju radnika u kovid jedinice, da se prepoznaju rizične grupe, da se obezbedi smena zdravstvenih radnika u kovid jedinicama.

“Neki od kolega su od prvog dana pa do toga kada su preminuli bili u kovid jedinicama. Takvo iscrpljivanje kadra je apsolutno nelogično i protiv svih protokola. Zbog toga imamo danas ovakvu katastrofalnu situaciju. Tražimo strogu primenu zakona i da Sindikat lekara i farmaceuta Srbije kao jedini strukovni sindikat nosioca posla u delatnosti od opšteg značaja bude priznat kao reprezentativni pregovarač. Smatramo da ništa u zdravstvu ne bi trebalo da se dešava a da mi ne znamo, a pre tri dana smo saznali da se radi optimizacija zdravstva, da će, na primer, broj ustanova sa više od 300 biti sveden na 117” – naglašava dr Panić.

(Glas javnodti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR