Glas Javnosti

SIMPTOMI NOVOG SOJA KORONE : Evo kako prepoznati glavne karakteristike!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Otkad je počela pandemija, samo dva puta sa bio ozbiljno prehlađen, oba puta od korone. Najpre 2022. godine, kada virus više nije bio toliki bauk, a drugi put upravo sada, godinu i po dana kasnije, i kada smo na koronu već i zaboravili.

Razlog za ova "kašnjenja" je u imunitetu, ali, kad-tad vas stigne. Prvi put je, vervatno, prošlo je dejstvo vakcina koje sam primio, a sada je "istekao" i prirodni imunitet.

Lečenje se odužilo, nakon 10 dana otkad me je korona "smlatila" još pijem antibiotike, malo se zakašljem, malo procuri nos... Ono što je sigurno to je da je kovid sada podmukliji. Rekao bih, poput škorpije, ubada repom.

Iako su simptomi oba puta bili slični, prvi put temperatura je naglo skočila i odmah sam "pao" u krevet. Sada je sve zaista ličilo na prolaznu prehladu.

Tek blago peckanje u grlu i - tek koji put kinem. Bilo bi neozbiljno zbog toga prekidati sve aktivnosti i otići u krevet. Ipak, popodne me je sustigla malaksalost, ali takva da ni sam nisam siguran da li je umor, ili neki osećaj koji vara, a temperatura sigurno nije bila.

Uveče je, međutim, stigla i temperatura, tek blaga, bez groznice i tremora. Dakle, da nisam izmerio, ne bih ni znao da je prešla 37 i po.

I dalje mislim - obična prehlada. Ali, osećaj više sigurno ne vara, a i termometar pokazuje sve veću temperaturu. Tek posle nekog vremena krenula je i groznica.

Najjaču temperaturu imao sam tek naredne noći - 39.3.

Ništa neobično - svaki virus podigne temperaturu, ali, ovo je definitivno bilo podmuklo. "OK, sad sam stvarno bolestan", pomislio sam. U tom trenutku već sam znao da sam pozitivan na koronu.

Mnogi ljudi oko mene tih dana bili su prehlađeni, ali, pošto se više o koroni ne misli, retko ko se testira.

Bolest me nije strašno iscrpela i svaki put kada bih mislio da je krenulo na bolje ustao bih, ali onda bi usledio novi talas temperature.

Imao sam zakazan pregled za četvrtak. Sada se to radi kod izabranog lekara, ne postoje posebne ambulante. Simptomi su već prolazili. I mislio sam da terapija neće biti potrebna - virusi se obično ne leče.

Međutim, malo dublji kašalj i šum u grudima ukazali su da je potrebno da pijem i antibiotike. Nerado pristajem na to, ali, ipak, ko zna šta bi se dogodilo da sam pomislio da je "gotovo". Lekarka je, možda, baš predupredila komplikaciju koja bi me dovela do mnogo većeg problema.

A bolest košta i vas i drušvo - neke stvari koje unapred plaćate propadaju, odsustvujete s posla i sve odlažete zbog oporavka. Zato, treba razmisliti o vakcini - i za koronu i za grip. I naravno, u slučaju da se razbolite, ipak idite kod lekara, možda će i vama trebati dve kutije antibiotika

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Branka u 22.09.2023 02:46:25 h
     0 
Ko je pisao ovaj tekst i u čije ime Novinar dobio zadatak da piše o dobrobiti vakcina protiv korone